Μα πώς ζούσαμε τότε;
Χωρίς κανάλια…….χωρίς τάμπλετ…….χωρίς πλέι στέισον…… χωρίς κινητά….. χωρίς κορονοϊούς…… ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!!
Παλιότερα δεν υπήρχαν τηλεοράσεις, στερεοφωνικά, ή τηλεοπτικά παιχνίδια και οι γονείς μας ήταν πολύ απασχολημένοι για ν’ ασχοληθούν μ’ εμάς.
Ευτυχώς η κίνηση στους δρόμους ήταν μικρή ή δεν υπήρχε καθόλου, οπότε ο δρόμος ήταν η παιδική χαρά μας.
Παίζαμε έξω μέχρι να σκοτεινιάσει. Τα πιο αγαπημένα μας παιχνίδια ήταν αυτά που τα φτιάχναμε μόνοι μας, αφού η κατασκευή τους και η συνεχής τελειοποίηση αποτελούσε από μόνη της το μεγαλύτερο, ίσως παιχνίδι.
Ποιος δε θυμάται το παιχνίδι με τα τσέρκια.
Κέρδιζε το παιδί που θα έφτανε πρώτο στο καθορισμένο σημείο.
ΠΕΡΝΑ-ΠΕΡΝΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ: Τα παιδιά σχηματίζουν γραμμή το ένα πίσω από το άλλο κρατημένα από τη μέση τους. Όπως έχουν σχηματίσει τη σειρά προχωρούν τραγουδώντας: ”Περνά περνά η μέλισσα με τα μελισσόπουλα και με τα παιδόπουλα!” ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΣ ΚΥΡΑ ΜΑΡΙΑ: Πιάνονται από το χέρι και σχηματίζουν κύκλο, ενώ ένα κορίτσι από τα μεγαλύτερα, η κυρά Μαρία, στέκεται στη μέση.
Αρχίζουν να γυρίζουν γύρω γύρω και τραγουδούν, ενώ η κυρά Μαρία προσπαθεί να περάσει ανάμεσά τους.
Εκείνη την εποχή τα παιδιά είχαν μαζί τους και από μία ξύλινη σφεντόνα για το κυνήγι των πουλιών.
ΤΟ ΚΡΥΦΤΟ: Μετά από κλήρο ένας παίχτης τα φυλούσε, δηλαδή μετρούσε με κλειστά μάτια. Εντωμεταξύ οι άλλοι παίχτες κρυβόντουσαν Αυτός που τα φύλαγε μόλις έβρισκε έναν παίχτη τα φύλαγε αυτός.
Ποιος δε θυμάται ΤΗΝ ΤΥΦΛΟΜΥΓΑ! Η τυφλόμυγα παίζεται από δύο παιδιά και πάνω. Τραβάνε κλήρο για να δουν ποιος θα τα φυλάει. Αυτό κλείνει τα μάτια του μ’ ένα μαντίλι. Τα παιδιά ανακατεύονται την ώρα που έχει κλειστά τα μάτια. Όποιο παιδί πιάσει πρέπει να βρει ποιο είναι. Αν το αναγνωρίσει τότε αυτό κάνει τη τυφλόμυγα.
Το Μπιζζζ!!!!
Οι βόλοι, το κυνηγητό, το σχοινάκι κι ένα σωρό άλλα παιχνίδια.
Κείμενο: radioaetos.com
Πηγή: Ζωή Στο Χωριό