Μετά από 2-3 εβδομάδες “ήρεμης νευρικότητας” (βλ. Παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου (24/05/2024)) χωρίς τίποτα ιδιαίτερα νέα, από χθες, μπορούμε να πούμε πως διαθέτουμε ένα ισχυρό ορόσημο και αυτό δεν είναι άλλο από τις πρώτες -αν δεν κάνω λάθος- εκτιμήσεις όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (βλ. Πρώτες εκτιμήσεις της νέας παραγωγής 2024/25 από την Δήμητρα Αλιέως: έρχεται λαδιά!).
Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις εκτιμήσεις, και εφόσον δεν προκύψει κάποια καταστροφική έκπληξη από τις καιρικές συνθήκες, τότε, όπως το διατύπωσε με δύο λέξεις η κυρία Δήμητρα Αλιέως: «έρχεται λαδιά».
Η επάνοδος σε μία φυσιολογική παγκόσμια παραγωγή των 3,2 εκατ.τόνων δεν είναι μια “άσκηση επί χάρτου” ή μια “ακαδημαϊκή είδηση” αλλά είναι μια πραγματικότητα, που ήδη έχει αρχίσει σιγά-σιγά να επηρεάζει την τρέχουσα καθημερινότητα των αγορών.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις (κοοπερατίβες, έμποροι, τυποποιητές, εξαγωγείς) ανιχνεύοντας το αύριο που ήδη είναι σήμερα, έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις αγορές τους με αποτέλεσμα, όπως έγραφε το olivenews.gr, Με το σταγονόμετρο η ζήτηση και οι αγοραπωλησίες ελαιολάδου. Αυτό είναι απόλυτα λογικό καθώς κανείς δεν θέλει να βρεθεί το φθινόπωρο «με τον μουτζούρη στα χέρια», δηλαδή με ελαιόλαδα αγορασμένα ακριβά πέρυσι και ποιοτικά κουρασμένα όταν η νέα παραγωγή θα τροφοδοτεί την αγορά με φρέσκα ελαιόλαδα και σε φθηνότερες τιμές.
Άσχετα με την εικόνα και τους πηχυαίους τίτλους για ισχυρή ζήτηση (!;) που καλλιεργούν ορισμένα ελληνικά Μέσα αγροτοενημέρωσης, η πραγματικότητα είναι πως οι συναλλαγές κινούνται βυτίο-βυτίο με πρώτη προτεραιότητα την καθαρότητα από υπολείμματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια πράξη από καλή παραδοσιακή ελληνική εταιρεία τυποποίησης, η οποία όμως αφορούσε μόνο 2.700 κιλά, δηλαδή το 1/10 ενός βυτίου.
Η διαρκής καλλιέργεια ελπίδων για υψηλότερες τιμές με αρθρογραφία του τύπου «άνοδος προβλέπεται πριν τη νέα σοδειά» έχει οδηγήσει στην επικίνδυνη (αν)ισορροπία όπου σε μία χρονιά πολύ μειωμένης ελληνικής παραγωγής, περί τους 140 χιλ. τόνους, ίσως και λιγότερους, οι σχεδόν 40 – 50 – 60.000 να βρίσκονται ακόμη απούλητοι και σε σκόρπιες μικρο-ιδιοκτησίες με περιορισμένη διαπραγματευτική ισχύ.
Αρχές Μαΐου του 2023, πέρυσι, οι τιμές ήταν στα 5,20-5,30€/κιλό. Ήρθε ο Ανδαλουσιανός καύσωνας διάρκειας 2 ημερών που κατέστρεψε την παραγωγή και εκτόξευσε τις τιμές στα 8 και 9€/κιλό. Η γνώση της ιστορικής εξέλιξης είναι χρήσιμος οδηγός για το μέλλον.
Ας κλείσουμε με τις εκτιμήσεις της παραγωγής 2024/25 σύμφωνα με την εισήγηση της κας Αλιέως στη Γενική Συνέλευση της 4Ε.
Εύρος | Spot | |
Ισπανία | 1.200-1.700 | 1.400 |
Ιταλία | 270-290 | 280 |
Ελλάδα | 280-300 | 290 |
Πορτογαλία | 180-200 | 190 |
Τυνησία | 260-270 | 265 |
Τουρκία | 250-400 | 260 |
Παγκόσμιο | 3,2 εκ. |
Πηγή: olivenews.gr