Σήμερα Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, στις 5:00 – 8:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας η εκδήλωση για τους Βώρους: «Ένα Χωριό με ιστορία 5000 χρόνων».
Θα παρουσιάσουν οι αρχαιολόγοι:
Δ. Βαλλιάνου :«Η Ιστορία των Βώρων από τους προϊστορικούς χρόνους ως σήμερα», μέσα από τα αποτελέσματα διεπιστημονικών ερευνών και ανασκαφών στην περιοχή, ιδιαίτερα στην περίοδο 1978-1994. Τα ταπεινά σπασμένα κεραμικά «διηγούνται» την ιστορία του τόπου άμεσα και συσχετίζονται με τη Φαιστό και άλλα κέντρα της Μεσαράς. Το φυσικό περιβάλλον, ο Γεροδέτης και ο ποταμός Κουτσουλίτης υπήρξαν πάντα πρωταρχικοί παράγοντες ανάπτυξης του χώρου και την άμεση σχέση με τη Φαιστό στους προϊστορικούς χρόνους και όχι μόνο.
Ο Γ. Παππάς θα παρουσιάσει ένα εξαιρετικό – μοναδικό «εύρημα»,ένα κεραμικό κλίβανο που αποκαλύφθηκε στους Βώρους με τις εργασίες αναστήλωσης – στερέωσης ενός σπιτιού, και θα τον συσχετίσει με όμοιους σε άλλα μέρη της Ελλάδας και την κεραμική παραγωγή τους.
Οι Κ. Ρούσσος & Χρ. Λοϊζου θα παρουσιάσουν τους «Βώρους από τη Βυζαντινή έως και τη Νεότερη Εποχή με βάση τα κεραμικά ευρήματα των ανασκαφών και οικοδομικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στην περίοδο 1984-1993, και τις σχέσεις τους με άλλες περιοχές
Ο εθνολόγος Χρ. Βαλλιάνος θα παρουσιάσει το θέμα «Βώροι ή Βόροι. Φυσικό περιβάλλον, αρχιτεκτονική , ιστορία και παράδοση» αναλύοντας εν συντομία το όνομα, το φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία , την αρχιτεκτονική και λειτουργία τους με βάση τις πολύχρονες μελέτες του στο χώρο.
Οι Μ. Βενέτικου & Δ. Βαλλιάνου: Η Μαργκίτ Βενέτικου, νύφη του Αλέξανδρου, σε συνεργασία με τη Δ. Βαλλιάνου, θα παρουσιάσουν εν συντομία τον«Αλέξανδρο Βενέτικο. Πρώτο αρχαιοφύλακα της Φαιστού», τη ζωή του, την οικογένειά του και τις σχέσεις του με επισκέπτες της Φαιστού ,ορισμένους επώνυμους, παρουσιάζοντας εικόνες από τη Φαιστό και τους επισκέπτες της, τις «σημειώσεις τους στα τετράδιά του, και θυμίζοντας στοιχεία για ένα ιδιαίτερο βωριανό και τις σχέσεις του με επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου στην περίοδο 1935 -1955
Τέλος ο βωριανός μουσικός Γ. Γκερεδάκης, θα κάνει μια πρώτη σύντομη παρουσίαση για τις : «Βωριανές οικογένειες και γενεαλογικά δένδρα» .
Η εκδήλωση θα κλείσει με βωριανά τραγούδια και μουσική από τον Γ. Γκερεδάκη και τους συνεργάτες του μουσικούς, με συμμετοχή της Χρυσούλας Σηφογιωργάκη.
Στόχος της Εκδήλωσης είναι να κοινοποιήσουμε τα αποτελέσματα των ερευνών και εργασιών που έγιναν στους Βώρους και αφορούν στην διαχρονική ζωή και αξία ενός οικισμού, που είναι κηρυγμένος διατηρητέος, για να γίνουν κτήμα των νεότερων ώστε να συνεχίσουν την παράδοση στη σύγχρονη ζωή με σεβασμό στο παρελθόν και προοπτικές στο μέλλον.