Στην υποβάθμιση των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων των Καμαρών και των Βοριζίων, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.
Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι:
«Με τις Υπουργικές Αποφάσεις 133529/ΓΔ4/2018 (ΦΕΚ 3941 τ.Β/11-09-2018) και 191381/Ζ1/2018 (ΦΕΚ 5065 τ. Β/13-11-2018) το Υπουργείο ήρθε να άρει τις παλινωδίες του καλοκαιριού σχετικά με την αναμοριοδότηση και τον χαρακτηρισμό σχολείων σε δυσπρόσιτα πανελλαδικά.
Ο χαρακτηρισμός σχολικών μονάδων και η μοριοδότησή τους με αυξημένο αριθμό μορίων από 11 και πάνω συνήθως, δεν αποτελεί κάποια εμμονή τοπικών, αυτοδιοικητικών ή εκπαιδευτικών φορέων, αλλά είναι το ύστατο ανάχωμα για να μην κλείσουν τα σχολεία αυτά στις απομονωμένες και απομακρυσμένες περιοχές.
Μάλιστα, το γεγονός ότι τα δέκα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, ενώ, παράλληλα, είχαμε μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα οι κενές θέσεις στα σχολεία αυτά να καλύπτονται σχεδόν αποκλειστικά από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
Ο χαρακτηρισμός, λοιπόν, των σχολείων αυτών ως δυσπρόσιτα και με υψηλό αριθμό μορίων αποτελεί σημαντικό κίνητρο για την επιλογή τοποθέτησης των αναπληρωτών και, συνεπώς, την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων αυτών.
Ωστόσο, στις προαναφερόμενες Υπουργικές Αποφάσεις τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία Καμαρών και Βοριζίων εξαιρούνται από τη λίστα των δυσπρόσιτων σχολείων, παρότι ικανοποιούν τα έξι βασικά κριτήρια δηλ. συγκοινωνιακό -οδικό δίκτυο, πληθυσμός, οργανικότητα, υψόμετρο συνθήκες διαβίωσης εκπαιδευτικών, όπως αυτά ορίζονται στο ΠΔ 111/2016 τ.Α ΦΕΚ 193. Είναι, μάλιστα, αξιοσημείωτο ότι στην ανωτέρω Υπουργική Απόφαση εντάχθηκαν, ορθώς, γειτονικά σχολεία, τα οποία έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά και πληρούν τα προαναφερόμενα κριτήρια με αυτά των Καμαρών και Βοριζίων».
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα, με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να υπάρξει αναμοριόδοτηση την παραπάνω σχολείων;
- Με ποια κριτήρια εξαιρέθηκαν τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία Καμαρών και Βοριζίων, ενώ, την ίδια στιγμή, αναμοριοδοτήθηκαν και χαρακτηρίστηκαν ως δυσπρόσιτα σχολεία τα οποία έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά;»