Υλικά
Μερίδες: για 1 καρβέλι
- 450 γρ. αλεύρι κίτρινο, για ψωμί + λίγο ακόμα για το πασπάλισμα
- 2 κουτ. γλυκού (κοφτά) ξερή μαγιά σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 300 ml χλιαρό νερό
- 2 φλιτζ. τσαγιού μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες
- λίγο ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Για το ελιόψωμο, ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το αλάτι.
- Προσθέτουμε τη μαγιά και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ελιές και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθούν.
- Η ζύμη θα είναι λίγο κολλώδης αλλά καλό είναι να μην προσθέσουμε αλεύρι.
- Λαδώνουμε ένα βαθύ μπολ και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη. Καλύπτουμε με μεβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες να φουσκώσει.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη καλά, τη βγάζουμε επάνω στον πάγκο, την πιέζουμε με την παλάμη να ξεφουσκώσει ελαφρά και ξαναζυμώνουμε τη ζύμη. Την πλάθουμε σε καρβέλι.
- Καλύπτουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με λαδόκολλα και βάζουμε μέσα το καρβέλι. Καλύπτουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα, να ξεκουραστεί και να ξαναφουσκώσει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C στις αντιστάσεις.
- Χαράζουμε 2-3 μικρές χαρακιές στην επιφάνεια του ελιόψωμου και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
- Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.
- Απολαμβάνουμε το ελιόψωμο σκέτο ως ένα νόστιμο σνακ, αλειμμένο με βούτυρο ως συνοδευτικού τσαγιού, ως συνοδεία φαγητού αλλά και μαζί με τυριά και αλλαντικά.
Πηγή: gastronomos.gr