Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Σιροπιαστό νηστίσιμο γλυκό

25/04/2024
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Σιροπιαστό νηστίσιμο γλυκό
0
SHARES
Share on Facebook

Μια συνταγή για ένα νόστιμο σιροπιαστό νηστίσιμο γλυκό. Μελαχρινή με μπόλικο σιρόπι. Ένα γλυκό για όλες τις ώρες και για όλη την οικογένεια.

Υλικά συνταγής

600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

200 γρ. χονδροσπασμένη καρυδόψιχα

2 κ.σ. κακάο

100 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη

2 σφηνάκια κονιάκ

650 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού

200 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη, για το ταψί *

ξύσμα 1 πορτοκαλιού

Για το σιρόπι:

500 ml νερό

300 γρ. ζάχαρη

1 φλ. τσαγιού μέλι

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

Λαδώνω ένα ταψί διαμέτρου 28 – 30 εκ. και προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C κατά προτίμηση στον αέρα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά το αλεύρι, το κακάο, την άχνη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το γαρίφαλο και την καρυδόψιχα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και το ξύσμα.

Κάνω  μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος του αλευριού, ρίχνω εκεί το υγρό μείγμα και ανακατεύω καλά με τα χέρια (ή με ξύλινη κουτάλα ή με το μίξερ χειρός), με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματίσω ένα πυκνό, ομοιογενές μείγμα.

Αδειάζω στο λαδωμένο ταψί το μείγμα και το ψήνω για 1 ώρα. Για να δω αν είναι έτοιμο, βυθίζω στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού: πρέπει να βγει στεγνή, χωρίς υπολείμματα ζύμης. Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.

Για το σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά του σε ένα κατσαρολάκι, τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και, όταν το μείγμα κοχλάσει, το σιγοβράζω για 8 – 9 λεπτά. Το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς και να γίνει χλιαρό. Περιχύνω σταδιακά την κρύα «μελαχρινή» με το χλιαρό σιρόπι. Όταν κρυώσει ξανά το γλυκό το κόβω σε τετράγωνα κομμάτια, πασπαλίζω προαιρετικά με τριμμένα καρύδια σκέτα ή και φυστίκια Αιγίνης  και σερβίρω.

Πηγή: dinanikolaou.gr

 

Previous Post

Ταραµοκεφτέδες

Next Post

Ο Άγιος Μάρκος ο Απόστολος και Ευαγγελιστής

Next Post
Ο Άγιος Μάρκος ο Απόστολος και Ευαγγελιστής

Ο Άγιος Μάρκος ο Απόστολος και Ευαγγελιστής

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ