ΥΛΙΚΑ
100 γρ ελαιόλαδο
150 γρ μέλι
130 γρ χυμό από πορτοκάλι
4 γρ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
4 γρ κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
½ κ.γ φυσική βανίλια
ξύσμα πορτοκαλιού κατά βούληση (βιολογικά και ακέρωτα κατά προτίμηση)
1 φακελάκι baking powder
300 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα δίκοκκο) (ιδανικά κοσκινισμένο)
200 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης αλεσμένες στο μπλέντερ) (ιδανικά κοσκινισμένο)
σουσάμι για πασπάλισμα (χρησιμοποίησα αναποφλοίωτο)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
1 Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το ελαιόλαδο, το μέλι, το χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, τη βανίλια και το αλάτι. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσει το μέλι. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη βρώμη και το baking. Ζυμώνουμε και αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά. Θα σας φανεί αρκετά μαλακό το μείγμα, μην προσθέσετε άλλο αλεύρι, το αφήνουμε να ξεκουραστεί και σε 10 λεπτά θα έχει σφίξει. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κανέλα, ξύσμα πορτοκαλιού, βανίλια κατά βούληση
2 Σε ένα βαθύ πιάτο τοποθετούμε το σουσάμι. Σε ένα άλλο βαθύ πιάτο τοποθετούμε λίγο νερό
3 Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 σε αέρα
4 Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μπαλάκια των 60 γρ. Τα πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια, τα πατικώνουμε και τους κάνουμε μια τρύπα στη μέση με το δάχτυλο μας. Τοποθετούμε το κάθε μπαλάκι πρώτα στο πιάτο με το νερό, το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, το ρολάρουμε και μετά το βουτάμε στο πιάτο με το σουσάμι και το τοποθετούμε στη λαμαρίνα
5 Ψήνουμε στους 180 σε αέρα στο κάτω μέρος του φούρνου για 20- 24 λεπτά, ανάλογα το πόσο τραγανά τα θέλουμε. Όταν τα βγάλουμε θα είναι λίγο μαλακά, μόλις κρυώσουν θα σκληρύνουν.
Τip
Μπορείτε να διατηρήσετε τα κουλουράκια στην κατάψυξη και όταν θέλετε να τα καταναλώσετε θα τα αφήσετε για μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή: misshealthyliving.gr