Υλικά
450 γρ. γίγαντες (προτιμήστε Πρεσπών)
5 πιπεριές τύπου Φλωρίνης
3 μεγάλα κρεμμύδια, σε ροδέλες
4 σκ. σκόρδο
4 ώριμες ντομάτες ή 3/4 κουτιού ψιλοκομμένη
5-6 κόκκοι μπαχάρι
φύλλο δάφνης
5-6 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Βάζουμε τα φασόλια αποβραδίς σε νερό να μουλιάσουν (ή 8 ώρες).
Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε κρύο νερό, που να τα σκεπάζει, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, περίπου 1 ώρα.
Ρίχνουμε αλάτι 10΄ πριν τα βγάλουμε.
Πλένουμε τις πιπεριές, τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τους σπόρους και τις χωρίζουμε σε λωρίδες.
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει αρκετά και να γίνει διάφανο.
Ενδιαμέσως προσθέτουμε τις πιπεριές και τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες σε χοντρά φετάκια, αλατίζουμε και τα σοτάρουμε όλα μαζί. Ανάβουμε το φούρνο στους 160ο.
Στραγγίζουμε τα φασόλια μόλις έχουν μαλακώσει αρκετά, αλλά όχι τελείως, κρατώντας 1 φλ.τσ. από το ζουμί τους.
Τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος με το ζουμί που κρατήσαμε, τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, τη δάφνη, το μπαχάρι, το μαϊντανό, το περιεχόμενο του τηγανιού με το λάδι του, το μπούκοβο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Αρχικά σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40′-45′ στους 160ο.
Ανακατεύουμε τους γίγαντες και αφήνουμε να ψηθούν ξεσκέπαστοι στους 180ο, μέχρι να μαλακώσουν τελείως.
Πηγή: athinorama.gr