Γράφει η επιστημονική ομάδα της AgriSC
Προτού μιλήσουμε για τις αρδρευτικές ανάγκες της ελιάς είναι καλό να επισημάνουμε τα πιο κρίσιμα στάδια της, δηλάδη τις στιγμές που η επάρκεια της υγρασίας παίζει τον σημαντικότερο ρόλο.
- 1ο στάδιο: είναι η περίοδος του ξυπνήματος του δέντρου. Η πρώτη, δηλαδή, βλαστική ανάπτυξη μέχρι και την άνθιση (διάστημα από τον Μάρτιο ως τον Μάϊο). Κατά την περίοδο αυτή η ικανοποιητική επάρκεια ύδατος είναι απαραίτητη, για να έχουμε καλύτερη ανθοφορία, καρπόδεση και φυσικά βλάστηση.
- 2ο στάδιο: είναι η περίοδος μετά την καρπόδεση έως και την σκλήρυνση του πυρήνα. Σε αυτό το διάστημα η ελιά έχει αυξημένες ανάγκες ύδατος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και της έντονης ανάπτυξης του καρπού.
- 3ο στάδιο: είναι το στάδιο της ελαιογέννησης μέχρι και την συγκομιδή του καρπού, δηλαδή από τον Αύγουστο μέχρι τα μέσα φθινοπώρου. Σε αυτό το στάδιο οι ανάγκες σε νερό είναι αυξημένες για την σωστή ανάπτυξη της σάρκας των καρπών. Ωστόσο, δεν πρέπει να το παρακάνουμε. Η υπερ-άρδευση μπορεί να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών ή οψίμιση της καλλιέργειας.
Συμπέρασμα; Οι αρδευτικές ανάγκες της ελιάς θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν κατά τη διάρκεια των σταδίων που αναφέραμε.
Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε την υπερ-άρδευση;
Είναι πολύ σημαντικό να πληρούνται οι αρδευτικές ανάγκες της ελιάς σε νερό. Ωστόσο. είναι εξίσου σημαντικό να αποφεύγουμε την υπερ-άρδευση για τους παρακάτω λόγους:
-
για την αποφυγή εξόδων ενέργειας για την άντληση ή την διαδικασία της άρδευσης.
-
για την κατασπατάληση των φυσικών πόρων.
-
για την αποφυγή παρουσίας περίσσειας υγρασίας που οδηγεί σε ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης ασθενειών.
-
για αποφυγή έκπλυσης του αζώτου ή άλλων θρεπτικών συστατικών κατά τους κρίσιμους μήνες.
-
για την διατήρηση της πρωιμότητας, διότι με την υπερβολική άρδευση καθυστερεί η διαδικασία της φυσιολογικής ωρίμανσης.
-
για τον περιορισμό των προσβολών από τον δάκο.
Τι πρέπει να θυμόμαστε;
Η εμπειρική εκτίμηση της ποσότητας του νερού που εφαρμόζουμε σε κάθε πότισμα είναι αναγκαίο κακό. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι αναλόγως τον τύπο του εδάφους, ένα νεαρό δέντρο ελιάς χρειάζεται περίπου 60 λίτρα νερού και ένα ενήλικο περίπου στα 130.
Ο ρόλος του εδάφους και οι αρδευτικές ανάγκες της ελιάς
Ο τύπος του εδάφους παίζει πολύ σημάντικο ρόλο στο πρόγραμμα άρδευσης. Τα εδάφη ελαφριάς σύστασης έχουν µικρή υδατοϊκανότητα και στραγγίζουν γρήγορα. Συνεπώς, χρειάζονται συχνές αρδεύσεις µε µικρές ποσότητες νερού. Αντίθετα, τα βαριά ή μέσης σύστασης εδάφη συγκρατούν περισσότερο το νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζονται αραιά ποτίσματα µε μεγαλύτερη ποσότητα νερού.
Επίσης, η ηλικία του δέντρου είναι καθοριστικός παράγοντας, τόσο στις ανάγκες άρδευσης, όσο και στην αντοχή του δέντρου στην ξηρασία.
Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος άρδευσης;
Ένας καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της άρδευσης είναι ο τρόπος που εφαρμόζεται.
Ο πλέον αποδοτικός τρόπος είναι η άρδευση με σταγόνες. Με αυτό τον τρόπο:
- ελαχιστοποιούμε τις απώλειες του νερού,
- μειώνουμε την ενέργεια που απαιτείται για την άρδευση και
- μπορούμε να συνδυάσουμε την άρδευση με την υδρολίπανση για μέγιστη οικονομία και αποτελεσματικότητα.
- Πηγή: agrisc.gr