Στην Αίγυπτο μεταβαίνουν η πρόεδρος της Κομισιόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αι οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Βελγίου και της Αυστρίας, στο πλαίσιο της συνάντησης που θα διεξαχθεί με τον πρόεδρο της χώρας Αλ Σίσι.
Επί τάπητος θα τεθεί συμφωνία Βρυξελλών- Καΐρου για πακέτο στήριξης της Αιγύπτου που θα υπερβαίνει τα 7 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των αυξημένων ροών που καταγράφονται.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, εξέφρασε τη βεβαιότητά του για συμφωνία που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του.
Τέσσερις μήνες μετά την Διάσκεψη για τη Γάζα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Κάιρο μαζί με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας του Βελγίου, τον καγκελάριο της Αυστρίας και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
Η Ε Ε. αναμένεται να αναβαθμίσει το επίπεδο των σχέσεών της με την Αίγυπτο σε Συνολική και Στρατηγική εταιρική σχέση.
Θα υπογραφεί Κοινή Δήλωση Ε.Ε. Αιγύπτου ανάμεσα στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλ φον ντερ Λαιεν και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι.
Δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, οικονομική σταθερότητα, βιώσιμη ανάπτυξη είναι μόνο μερικοί από τους τομείς της συνεργασίας ΕΕ – Αιγύπτου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει και διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου καθώς η χώρα μας διατηρεί άριστο επίπεδο σχέσεων με την Αίγυπτο και κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.
Ειδικά για το μεταναστευτικό η Ε.Ε επιδιώκει τη συνεργασία με την Αίγυπτο ενώ η Ελλάδα έχει συνάψει από το 2022 συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μετανάστευση και την κινητικότητα.
Ως προς τα ενεργειακά η Ελλάδα ήταν η πρώτη που ανέδειξε την στρατηγική σημασία της Αιγύπτου και για την μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη με το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY).
Πηγή: ertnews.gr