Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη και τη Γαύδο τον τελευταίο καιρό, ενώ και οι επόμενοι μήνες θα είναι όπως όλα δείχνουν ακόμη πιο δύσκολοι.
Μιλώντας για το θέμα αυτό στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV και την Κατερίνα Σαλαπάτα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης αρχικά παραδέχτηκε πως η Κρήτη και η Γαύδος όντως δέχονται αυξημένες μεταναστευτικές ροές το τελευταίο διάστημα, κάτι που είναι πιο δύσκολο για την περιοχή, όπως είπε, απ’ ό,τι για τα ανατολικά της χώρας, κι αυτό γιατί τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται πιο κοντά στις ακτές της Τουρκίας απ’ όπου προέρχονται οι μετανάστες, πράγμα που καθιστά πιο εύκολη την απώθησή τους και την επιστροφή τους εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν.
Σε ό,τι αφορά την Κρήτη και τη Γαύδο, όμως, όπως τόνισε ο κ. Καιρίδης έχουμε να κάνουμε με πάνω από 250 ναυτικά μίλια απόσταση από τις ακτές από τις οποίες προέρχονται οι ροές, ενώ όπως είπε η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν θα διακινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή.
Ο υπουργός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι θα κατέβει στην Κρήτη μέσα στον Μάρτιο και θα επισκεφτεί το Ηράκλειο, ενώ θα μεταβεί και στα δυτικά, όπου όπως είπε θα έχει συσκέψεις με δημάρχους των περιοχών που δέχονται μετανάστες, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται μια τροπολογία στο υπουργείο ώστε να υπαχθούν σε χρηματοδοτήσεις και Δήμοι που δέχονται πιέσεις χωρίς να έχουν τις απαραίτητες δομές φιλοξενίας μεταναστών. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα σύμφωνα με τον νόμο για τις μεταναστευτικές ροές χρηματοδοτούνται μόνο ο Δήμοι που έχουν δομές.
Παράλληλα, θα αναζητηθεί λύση, όπως είπε, με τοπικούς φορείς για να βρεθούν χώροι φιλοξενίας, καθώς κλείνει και η κατασκήνωση του Καλαθά στα Χανιά, ενώ ο χώρος του Λιμεναρχείου δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα.
Ο κ. Καιρίδης ανακοίνωσε ακόμη πως πολύ σύντομα στην Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί συμβούλιο για το θέμα των μεταναστών σε επίπεδο πρωθυπουργών, κάτι που έθεσε η ελληνική πλευρά, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τους πρωθυπουργούς Ελλάδας, Ιταλίας και Βελγίου θα επισκεφτούν την Αίγυπτο, απ’ όπου προέρχονται αρκετοί μετανάστες, για την εξεύρεση μιας λύσης ενόψει και της τουριστικής περιόδου. «Δε θέλουμε να ζήσουμε αυτό που ζήσαμε με τη Ρόδο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης.
Τέλος, σε ερώτηση για τους αριθμούς μεταναστών ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι μιλάμε για ένα νούμερο γύρω στα 1.500 άτομα που έχουν φτάσει στην Κρήτη το τελευταίο τρίμηνο, αριθμός που όπως είπε δεν είναι μεγάλος για να δημιουργήσει ανησυχία, ωστόσο αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η τάση που ολοένα και αυξάνεται και προβληματίζει.
Πηγή: neakriti.gr