Κυριακή, 25 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γαλακτομπούρεκο

03/03/2024
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Γαλακτομπούρεκο
0
SHARES
Share on Facebook

Υλικά
για την κρέμα
1450 ml. γάλα αγελαδινό πλήρες
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο Ήπειρος, τύπου Κερκύρας
125 gr. σιμιγδάλι ψιλό
20 gr. κόρν φλάουρ
4 αυγά
200 gr. ζάχαρη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κάψουλες βανιλλίνης
Ξύσμα λεμονιού

για το σιρόπι
750 gr. ζάχαρη
400 gr. νερό
1 λεμόνι

Επιπλέον θα χρειαζόμαστε
1 πακέτο φρέσκο φύλλο Βηρυτού
200 gr. βούτυρο Ήπειρος, τύπου Κερκύρας

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Το σιρόπι
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν και προσθέτουμε το λεμόνι κομμένο στην μέση.
Βράζουμε για 5 λεπτά και κρατάμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.

Η κρέμα
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το ξύσμα λεμονιού, προσθέτουμε τα ¾ της ποσότητα ζάχαρης, το κόρν φλάουρ, την βανιλλίνη, το αλάτι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά με το γάλα.

Ξεκινάμε να βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς.

Χτυπάμε με ένα σύρμα τα αυγά με την υπόλοιπη ποσότητα της ζάχαρης.

Μόλις πήξει η κρέμα με το γάλα και το σιμιγδάλι αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά, τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο στην κρέμα και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Το γαλακτομπούρεκο
Λιώνουμε τα 200 gr. βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία.
Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία ραντίζουμε με το βούτυρο.

Προσθέτουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία ραντίζουμε επίσης με βούτυρο.
Κλείνουμε καλά τις άκρες και χαράζουμε ελαφρά με ένα μυτερό μαχαίρι.

Ψήνουμε για 45-50 περίπου λεπτά στους  180ο C.

Μόλις το γαλακτομπούρεκο χρυσίσει και είναι έτοιμο, το σιροπιάζουμε κουταλιά-κουταλιά.
Φυσικά τρώγεται ζεστό ή κρύο!

Tips:
*          Το σιρόπι αυστηρά πρέπει να είναι κρύο, διαφορετικά δεν θα πάρετε το τέλειο τραγανό αποτέλεσμα.
*          Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μικρό μέρος του γάλακτος με κρέμα γάλακτος πλήρες, για ακόμη πιο πλούσιο αποτέλεσμα.
*          Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα κλασικά φύλλα κρούστας για σιροπιαστά γλυκά, αν και τα φύλλα Βηρυτού δίνουν εντυπωσιακό αποτέλεσμα και γεύση.
*          Αν θέλετε αρωματίστε το σιρόπι με μέλι, λίγο πορτοκάλι ή ένα ξυλάκι κανέλας.

Πηγή: funkycook.gr

Previous Post

Στο Μουσείο Μεσαράς το Σωματείο “Μινωικός Πολιτισμός και Γραφές”

Next Post

Γύρος χοιρινός και ψητά λαχανικά

Next Post
Γύρος χοιρινός και ψητά λαχανικά

Γύρος χοιρινός και ψητά λαχανικά

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ