Υλικά
1 κονσέρβα ανανά σε φέτες, στραγγισμένη
100γρ. ζάχαρη
75γρ. βούτυρο σε κυβάκια
Για το κέικ
200γρ. ζάχαρη
4 αβγά
200γρ. γιαούρτι
100γρ. αραβοσιτέλαιο
1 καψουλάκια βανίλιας
ξύσμα από 1 λεμόνι
250γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
μερικά κερασάκια γλασέ για τη διακόσμηση
Διαδικασία
Βήμα 1: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200οC. Παίρνετε ένα ταψάκι διαμέτρου 24εκ. και στρώνετε τον πάτο του με τις ροδέλες του ανανά. Μοιράζετε από πάνω ομοιόμορφα τα κυβάκια του βουτύρου, σκορπάτε τη ζάχαρη και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.
Βήμα 2: Στο μεταξύ χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να ασπρίσει, να τριπλασιαστεί σε όγκο και να γίνει σαν αφρός. Προσθέτετε το γιαούρτι, το λάδι, τη βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού χτυπώντας για λίγο ακόμα να ομογενοποιηθούν στη ζύμη. Σταματάτε το μίξερ, ρίχνετε σταδιακά τη Φαρίνα και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως.
Βήμα 3: Βγάζετε το ταψάκι με τον ανανά από το φούρνο και αδειάζετε από πάνω το μίγμα του κέικ.
Βήμα 4: Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς βάζετε ξανά το ταψάκι στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του. Όταν βυθίσετε ένα μαχαίρι στο κέντρο και βγει στεγνό, είναι έτοιμο.
Βήμα 5: Ξεφουρνίζετε το κέικ και μετά από λίγο το αναποδογυρίζετε με προσοχή σε σχάρα και αφήνετε να κρυώσει. Το μεταφέρετε σε πιατέλα, διακοσμείτε με κερασάκια γλασέ κομμένα στη μέση και σερβίρετε.
Τύπος συνταγής: Αφιέρωμα, Γιώτης – http://www.olivemagazine.gr