Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης
Το ψητό κοτόπουλο, κυκλωμένο από πατάτες μελωμένες, με τραγανές ακρούλες, με το ζουμάκι του, είναι από εκείνα τα φαγητά που τα φτιάχνουμε, τα ξαναφτιάχνουμε και δεν τα βαριόμαστε ποτέ. Από τα πιο κλασικά φουρνιστά που μας μαζεύουν γύρω από το τραπέζι τις Κυριακές. Όμως για να προσγειωθεί στο τραπέζι με ψαχνό ζουμερό και νόστιμο και πετσούλα τραγανή, και οι πατάτες, που θέλουν άλλη θερμοκρασία και περισσότερο χρόνο ψησίματος, να γίνουν όπως πρέπει, χρειάζεται λίγη προσοχή, λίγη φροντίδα παραπάνω.
Πάρτε ένα κοτόπουλο κατά προτίμηση βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής και ξεκινήστε. Οι παρακάτω συνταγές από τους σεφ του Γαστρονόμου, καθεμιά με τα μικρά της μυστικά, έχουν πολλές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Μια μαρινάδα εδώ, μια σάλτσα που τελειώνει στο κατσαρολάκι και σερβίρεται σε μπολάκι, για να βάλει ο καθένας όση θέλει στο πιάτο του εκεί, ένα-δυο συστατικά που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα… Μαζί τους θα βρείτε και ιδέες για μυρωδάτα αλείμματα με διάφορα μπαχαρικά και βότανα, ελαιόλαδο, πικάντικη, μουστάρδα, αρωματικό βούτυρο, σκόρδο, μέλι, λεμόνι, και ένα σωρό ακόμη υλικά –βάλτε τα κάτω από το δέρμα για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα– αλλά και όσα χρειάζεται να ξέρετε για το μαρινάρισμα σε άρμη που νοστιμίζει το κρέας ενώ παράλληλα βοηθά στο να μη στεγνώνει στο ψήσιμο.