Γιουβέτσι με κεφτεδάκια! Μια συνταγή για ένα πεντανόστιμο πιάτο με κριθαράκι και αφράτα κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας για το καθημερινό, οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Απολαύστε ζεστό αυτό το υπέροχο γιουβέτσι, πασπαλισμένο με τυρί και απογειώστε τη γεύση σας.
Υλικά συνταγές
- Για τα κεφτεδάκια:
- 1 δόση κεφτεδάκια (βλέπε υλικά και εκτέλεση συνταγής εδώ )
- σπορέλαιο για το τηγάνισμα των κεφτέδων
- Για το κριθαράκι και τη σάλτσα:
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στο τρίφτη
- 1/2 πράσινη + 1/2 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κυβάκια ή λεπτές φετούλες
- 2 φλ. τσαγιού κριθαράκι
- 1 κοφτή κ.σ. πάπρικα, κατά προτίμηση καπνιστή
- 2 κοφτές κ.σ. ντομάτα πελτέ
- 1 ποτήρι συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας (Passata) ή 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 6 φλ. τσαγιού ζωμό κότας ή βοδινού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- φρεσκοτριμμένο τυρί αρέσκειά σας (παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα) για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά της συνταγής για τους κεφτέδες και τα ζυμώνετε πολύ καλά. Τα πλάθετε σε μέτριους προς τους μεγαλούτσικους κεφτέδες, τους αλευρώνετε ελαφρώς και τους τηγανίζετε σε μπόλικο σπορέλαιο μέχρι να “θωρακιστούν” εξωτερικά απ” όλες τις πλευρές. Εναλλακτικά τα πλάθετε, τα απλώνετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190-200 βαθμούς φούρνο για 25 λ περίπου γυροντάς τα στο μέσο του ψησίματος και από την άλλη πλευρά να κάνουν «κρούστα» περιμετρικά.
- Για το κριθαράκι και τη σάλτσα ντομάτας: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το κρεμμύδι, το καρότο και τη πιπεριά και τα σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά, για 5-8 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε και το σκόρδο ανακατεύετε 1 λ ακόμα να βγάλει το άρωμα του, ξύνοντας τη βάση του τηγανιού με ξύλινη σπάτουλα.
- Προσθέτετε το κριθαράκι και την πάπρικα και συνεχίζετε το ανακάτεμα για περίπου 5 λ για να τηγανιστείτε και να “θωρακιστεί” το κριθαράκι ώστε να μείνει σπυρωτό στη διάρκεια του ψησίματος. Ρίχνετε και το πελτέ ντομάτας και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1/2 λ.
- Προσθέτετε το χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, το ζωμό και αλατοπίπερο, ανακατεύετε και μόλις μεταφέρετε όλο το μείγμα του τηγανιού σε μεγάλο πυρέξ. Προσθέτετε και τα τηγανισμένα κεφτεδάκια και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για φούρνο περίπου 40 λ ή μέχρι να χρησιμοποιηθούν τα περισσότερα υγρά.
- Σημείωση: Όταν βγάλετε το φαγητό σας από το φούρνο θα πρέπει να έχει ακόμα σάλτσα γιατί το κριθαράκι θα συνεχίσει να περιέχει υγρά ακόμα και όταν το ξεφουρνίζετε για 10-15 λ επιπλέον.
- Αφαιρέστε το γιουβέτσι σας από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και στη συνέχεια να σερβίρετε ζεστό, πασπαλισμένο με τριμμένο τυρί αρέσκειά σας.
Πηγή: sintayes.gr