Στο ζενίθ βρίσκεται αυτές τις ημέρες η ελαιοσυλλογή στον κάμπο της Μεσαράς.
Όμως οι αγρότες είναι απογοητευμένοι από τη δακοπροσβολή που έχει πλήξει τα λιόφυτά τους
Λόγω των φετινών καιρικών συνθηκών και την πλημμελή δακοκτονία, ο δάκος θέριεψε.
Χιλιάδες κίτρινα σκουληκάκια φαίνονται κάτω από τα τσουβάλια στις αυλές των ελαιοτριβείων.
Δεν έγιναν οι σωστοί ψεκασμοί!
Αυτό είναι το συμπέρασμα…
Ένα βυτίο για να ψεκάσει ένα χωριό για το δάκο
– Στο χωριό μας έγιναν βάση της ανάγκες 4 ψεκασμοί, μας είπε αγρότης της περιοχής μας. Όμως ερχόταν στο χωριό ο εργολάβος με ένα βυτίο και υποτίθεται ότι ράβδιζε όλα τα λιόφυτα, τη στιγμή που στο παρελθόν χρειαζόμασταν 12 έως 15 βυτία. Είχε στην ευθύνη του 19 χωριά. Πώς να προλάβει και πώς να ψεκάσει σωστά. Προσωπικά έχω καταγγείλει τα πάντα στις αρχές. Όλοι τα γνώριζαν και όλοι αδιαφορούσαν. Έφτασα προσωπικά έως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά τίποτα…
Λάδι από ψιλολιές 1,5 οξύτητα
– Είμαι πάνω από 60 χρόνων και πρώτη φορά αλέθουμε ψιλολιές και βγάλαμε λάδι 1,5 οξύτητα, μας είπε αγρότισσα. Ο δάκος έβγαινε από τα τσουβάλια και έκανε βόλτες στην καρότσα του αγροτικού. Χιλιάδες σκουλήκια. Πέρα που ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής έπεσε στο χώμα… Ποιος θα μας πληρώσει τώρα; Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη από ανθρώπινα λάθη και παραλήψεις…
Μειωμένη η παραγωγή στην Κρήτη κατά 30.000 τόννους
Ο κ. Νίκος Μιχελάκης, Δρ γεωπόνος, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και επιστ. σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ σε πρόσφατο άρθρό του σημειώνει:
Η συγκομιδή της ελιάς, που άρχισε φέτος πρόωρα στη Δυτική Κρήτη, προχωρεί, βοηθούντος και του καιρού, κανονικά και ήδη έχει συγκομιστεί το 30%-40% της παραγωγής.
Ωστόσο, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα για την ποσότητα, την ποιότητα και τις τιμές δεν είναι ικανοποιητικά. Η παραγωγή που είναι αρκετά μειωμένη εξαιτίας της ανομβρίας που επικράτησε φέτος στην Κρήτη, στο σύνολό της εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε μόλις 70.000 τόνους (Χανιά: 20.000, Ρέθυμνο 6.000, Ηράκλειο 35.000, Λασίθι 10.000), δηλαδή αρκετά κάτω από τον μέσο όρο που είναι γύρω στους 100.000 τόνους.
Όμως και το μέσο επίπεδο της ποιότητας δεν φαίνεται καθόλου ικανοποιητικό. Ενώ στην αρχή υπήρξαν σχετικά καλές ενδείξεις, στη συνέχεια χειροτέρεψαν. Τελευταία, σύμφωνα με στοιχεία ελαιοτριβείων που συνεργάζονται με τον ΣΕΔΗΚ, οι οξύτητες φαίνεται να κυμαίνονται γύρω στους 0,5-0,6 βαθμούς (5-6 γραμμές), αλλά υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις με 8-10 γραμμές. Περιπτώσεις με την άριστη ποιότητα των 3 γραμμών είναι σπάνιες.
Βασική αίτια για τη μη ικανοποιητική ποιότητα φαίνεται να είναι η πλημμελής εφαρμογή της δακοκτονίας, η οποία και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, εφαρμόστηκε με προϋπολογισμό περίπου 18 εκατ. ευρώ, περικομμένο κατά 50% σε σχέση με εκείνο που εφαρμοζόταν προ κρίσης (35 εκατ. ευρώ), όπου και είχαμε άριστα αποτελέσματα.
Υπήρξαν όμως και ακατανόητες καθυστερήσεις στην προμήθεια των φαρμάκων και στην πρόσληψη των ελεγκτών της εφαρμογής που έγιναν στα τέλη Αυγούστου όταν η δακοκτονία βρισκόταν πια προς το τέλος της!
Ως λύση του προβλήματος ο ΣΕΔΗΚ, με υπομνήματά του, έχει προτείνει την περιφερειοποίηση της δακοκτονίας, τουλάχιστον για την Κρήτη και την εφαρμογή της από την περιφέρεια μέσω ενός ΝΠΙΔ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) που θα μπορούσε να συστήσει.