Ενημέρωση: Δημοτικό Σχολείο Πετροκεφαλίου
Ψίθυροι του Νότου – Λαϊκές Τελετουργίες στην Κρήτη .
Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας και στα πλαίσια των δράσεων που υλοποιούνται από τη νεοσύστατη βιβλιοθήκης μας, είχαμε την χαρά και τη τιμή να φιλοξενήσουμε τον διακεκριμένο συγγραφέα Νίκο Ψιλάκη, ο οποίος παρουσίασε το τελευταίο του βιβλίο « Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη ήθη και έθιμα στο πέρασμα του χρόνου».
Ο καταξιωμένος λαογράφος – ερευνητής μάγεψε το πολυπληθές κοινό του με την αφηγηματική δεινότητα που τον διακρίνει και μας ταξίδεψε στα μονοπάτια του παρελθόντος, ανασύροντας μνήμες από τα ήθη και έθιμα του τόπου μας που κινδυνεύουν να ξεχαστούν κάτω από την λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος.
Μια σπάνια εθνολογική και ιστορική περιήγηση στον κρητικό παραδοσιακό πολιτισμό, με κεντρικό τίτλο «Ψίθυροι του Νότου» και ιδιαίτερη αναφορά στη Μεσαρά, για την οποία μίλησε ο συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης.
Αφορμή για την εκδήλωση στάθηκε η έκδοση του νέου βιβλίου του «Λαϊκές Τελετουργίες στην Κρήτη – Έθιμα στον κύκλο του χρόνου» και η συστηματική μελέτη του εθιμικού βίου των Κρητών όπως καταγράφεται και αναλύεται στο παραπάνω έργο.
Η σχέση του Νίκου Ψιλάκη με τον κάμπο της Μεσαράς ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και ακόμη πρωτύτερα, όταν γνωρίστηκε με τη Μεσαρίτισσα σύντροφο της ζωής του. Νεαρός ερευνητής ακόμη αρχίζει να καταγράφει μνήμες και να αναζητά πολιτισμικά και ιστορικά τεκμήρια δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε τελετουργίες και έθιμα που είχαν αρχίσει να υποχωρούν από τις αρχές του 20ού αιώνα, όπως ο περίφημος Μαγιολύτης ή Σαρανταδέντρι, εθιμικό παρασκεύασμα της Πρωτομαγιάς με πλούσια συμβολικά συμφραζόμενα (ξεχασμένο σήμερα), οι ιερές πορείες των ανθοφόρων, οι εντυπωσιακές σε μορφολογία τοπικές αποκριάτικες μάσκες, οι λιτανείες, τα έθιμα του παραγωγικού κύκλου με έμφαση στις τελετουργικές πρακτικές της εντατικής μεσαρίτικης σιτοκαλλιέργειας κ.α. Πολλές από τις εθιμικές αυτές πρακτικές έχουν τις ρίζες τους σε πολύ μακρινές εποχές, στα αρχαϊκά, τα κλασικά, τα βυζαντινά χρόνια.
Η προσπάθεια καταγραφής άγνωστων ή ολιγότερο γνωστών πτυχών του παραδοσιακού πολιτισμού σε συνάρτηση με τον ρόλο της κοινωνικής μνήμης συνδυάστηκε με εκτεταμένες μελέτες του ιστορικού και κοινωνικού πλαισίου.
Η νεοσύστατη, αλλά ήδη πλούσια, βιβλιοθήκη του Πετροκεφαλίου προσκάλεσε τον γνωστό συγγραφέα για μια βραδιά – μέθεξη στον παραδοσιακό μας πολιτισμό ζητώντας από τον ίδιο να εστιάσει στα τελετουργικά έθιμα του αγροτικού χώρου ως δομικά στοιχεία της πολιτιστικής μας ταυτότητας και παράλληλα να αναφερθεί στη σχέση της λογοτεχνίας με την ιστορία και τη λαϊκή παράδοση (ο ίδιος έχει τιμηθεί – μεταξύ των άλλων – και με λογοτεχνικό βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη συμβολή του στην ιστορική μυθιστοριογραφία). Τα τέσσερα τελευταία λογοτεχνικά έργα του (ιστορικά μυθιστορήματα) εκτυλίσσονται στην Κρήτη, σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους τις οποίες αναπλάθει εστιάζοντας στις νοοτροπίες των ανθρώπων και τους τρόπους με τους οποίους τα ιστορικά γεγονότα επηρεάζουν τον καθημερινό βίο.