Πηγή: david-emrich/unsplash
Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, κατέχουν ξεχωριστή θέση σε μια υγιεινή διατροφή. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, θεωρούνται από τα πιο ευεργετικά λαχανικά στον πλανήτη.
Ωστόσο, όπως ισχύει για όλα τα τρόφιμα, η υπερβολική κατανάλωση σπανακιού μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Το σπανάκι είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται προσοχή. Υπάρχουν κάποιες ομάδες ανθρώπων που πρέπει να αποφύγουν το σπανάκι, καθώς η κατανάλωσή του σε μεγάλες ποσότητες εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε σπανάκι
- Άτομα με πέτρες στα νεφρά
- Άτομα με αρθρίτιδα ή ουρική αρθρίτιδα
- Άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα
Άτομα με πέτρες στα νεφρά
Το σπανάκι περιέχει οξαλικό οξύ , το οποίο μπορεί να σχηματίσει πέτρες στα νεφρά σε άτομα με προδιάθεση. Αν έχετε ήδη ιστορικό εμφάνισης λίθων στα νεφρά, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προσθέσετε μεγάλες ποσότητες από σπανάκι στη διατροφή σας.
Άτομα με αρθρίτιδα ή ουρική αρθρίτιδα
Το σπανάκι περιέχει πουρίνες , οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας σε άτομα που υποφέρουν από τη συγκεκριμένη πάθηση των αρθρώσεων, ή να επιδείξουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
Άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ , η οποία μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που αραιώνουν το αίμα. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με την κατανάλωση σπανακιού, εάν λαμβάνετε τέτοιου είδους φάρμακα.
Οι πιθανές παρενέργειες
Το σπανάκι είναι ένα θρεπτικό λαχανικό, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες , όπως:
- Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών
- αλλεργία
- Τοξική αντίδραση
- Προβλήματα στομάχι
Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών
Το σπανάκι περιέχει οξαλικό οξύ , μια φυσική ουσία που υπάρχει στα φυτά. Όταν η ποσότητα οξαλικού οξέος ξεπερνά τα φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να περιορίσει άλλα μέταλλα. Το οξαλικό οξύ δεσμεύεται με τον ψευδάργυρο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, οδηγώντας σε έλλειψη αυτών των σημαντικών θρεπτικών συστατικών.
αλλεργία
Το σπανάκι περιέχει επίσης ισταμίνη , μια χημική ουσία που βρίσκεται στα κύτταρα του σώματος και μπορεί να προκαλέσει ήπια αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα άτομα.
Τοξική αντίδραση
Η υπερβολική κατανάλωση αυτού του πράσινου λαχανικού για μακρύ χρονικό διάστημα μπορεί να έχει τοξική επίδραση στον οργανισμό.
Προβλήματα στομάχι
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες , το υπερβολικό σπανάκι μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και κράμπες στομάχι.
Χρειάζεται μέτρο
Το σπανάκι θεωρείται “υπερτροφή” και συνδέεται με πολλά για την υγεία. Μπορεί στον έλεγχο του διαβήτη, στην απώλεια βάρους, στην προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Όμως, πρέπει να καταναλωθείτε με μέτρο, γιατί διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει ασθενειών παρενέργειες. Εάν έχετε πρόβλημα υγείας, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας πριν εντάξετε το σπανάκι στη διατροφή σας.
Πηγή: enikos.gr