Δεκαέξι χρόνια μετράει η κυρία Έφη στη Γαύδο, όταν αποφάσισε να εγκατασταθεί εκεί το 2008. Μία επίσκεψη στο νησί, μία «δοκιμαστική» περίοδος διαμονής ήταν αρκετή για να την πείσει να μείνει μόνιμα εκεί.
«Ήθελα να ζήσω στην επαρχία από μικρό παιδί. Γνωρίζοντας σαν παραθερίστρια τη Γαύδο μου άρεσε πάρα πολύ, ήμουν πολύ ενθουσιασμένη» είπε, μιλώντας στο zarpanews.gr η Έφη Γεώργακα.
«Αποφάσισα να κάνω το βήμα, να έρθω να ζήσω εδώ σα δοκιμή. Ήταν για μένα κάτι μαγικό να ζήσω εδώ, σε ένα μικρό νησάκι. Στην πορεία, προέκυψε η μονιμότητα και έπειτα ήρθε και η οικογένεια» δήλωσε με ενθουσιασμό.
Ωστόσο αυτό, είχε το τίμημά του…
Σε όλο το νησί αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα παιδάκια, τα τρία είναι της κας Έφης.
Τα δύο της παιδιά φοιτούν στη Β’ ταξη του Γυμνασίου και το άλλο Α’ δημοτικού. Το μεγάλο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν είναι το γεγονός πως στο ακριτικό νησί δεν υπάρχει γυμνάσιο ή λύκειο.
Αρχικά η οικογένεια δέχθηκε «πιέσεις» να εγκαταλείψει τη Γαύδο και να μετακομίσει στην Κρήτη για να φοιτήσουν τα παιδιά της σε σχολείο.
Η οικογένειά της πάλεψε για να μη φύγει από το νησί. Έμεινε εκεί βρίσκοντας άλλους τρόπους για την εκπαίδευση των παιδιών της.
Το ζήτημα που αντιμετώπιζαν έγινε ευρέως γνωστό, ξεπερνώντας τα σύνορα του νησιού και πλέον οι μικροί μαθητές έχουν βοήθεια από καθηγητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας.
«Οι άνθρωποι άρχισαν να επικοινωνούν μόνοι τους μαζί μας. Καθηγητές από Κρήτη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη» δήλωσε η κ. Έφη.
«Όπως έδωσαν το δικαίωμα να μείνουμε εδώ, να βρούμε μόνοι όπως το πώς θα βγάζουμε την ύλη και κάθε Ιούνιο πάμε στην Παλαιόχωρα για να δώσουν τα παιδιά εξετάσεις. Υπάρχουν εθελοντές καθηγητές από όλη την Ελλάδα και έχουν προθυμοποιηθεί να διδάσκουν τα παιδιά.
Έχουν υπάρξει παράπονα από τα παιδιά, να φύγετε από το νησί;
«Τα παιδιά έχουν ζήσει όλη όπως η ζωή εδώ, δεν ήταν ποτέ σε ένα σχολείο με πολλά παιδιά. Δεν όπως φαίνεται παράξενο. Όπως αρέσει που είναι εδώ, δε θέλανε να φύγουν. Δεν είναι δηλαδή, απόφαση που πήρα εγώ με τον μπαμπά όπως. Όταν έρθει η ώρα για το λύκειο θα δούμε πως θα το κάνουμε.
Δεν όπως λείπει κάτι. Ο κάθε τόπος, η κάθε επιλογή έχει τα υπέρ και τα κατά. Είναι κάποια πράγματα που στερούνται εδώ αλλά τα αναπληρώνουν με άλλα πράγματα. Με την τόσο έντονη επαφή με τη φύση, με δημιουργικές ασχολίες και ασυνήθιστες για ένα παιδί όπως πόλης, τα οποία όπως δίνουν χαρά, γεμίζει η μέρα όπως.
Δεν έχουν κάποιο πρόβλημα κοινωνικοποίησης. Το καλοκαίρι έχει πολύ κόσμο, συναναστρέφονται με πολλά παιδιά και εμείς είμαστε δύο γονείς που τα έχουμε ελεύθερα, με όπως απόψεις όπως. Συμμετείχαμε με την απόφαση αυτή» δήλωσε η κα Έφη συμπληρώνοντας:
«Υπάρχει μία φιλική διάθεση, δεν έχουν στρες, δεν έχουν άγχος. Όπως το παρόν τουλάχιστον! Θα προτιμούσαμε να υπάρχει ένα σχολείο, να επιβλέπει τα παιδιά στο διάβασμα. Αλλά είμαστε εντάξει και έτσι».
Το θέμα της εκπαίδευσης και το πώς αντιμετωπίζεται στα ακριτικά νησιά έχει φτάσει τόσο στη Βουλή όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Δεν είχαμε καμία στήριξη από το δήμο όπως Γαύδου σε αυτό το. Δεν έκανε όπως απαραίτητες ενέργειες και όταν το υπ. Παιδείας όπως κατεύθυνε στο τι ακριβώς έπρεπες να γίνει για να ανοίξει το σχολείο η στάση όπως ήταν ότι ένα παιδί όταν φτάνει σε επίπεδο γυμνασίου θα πρέπει να φεύγει από το νησί γιατί δεν είναι κατάλληλο μέρος να μένουν παιδιά γιατί θα έχουν προβλήματα κοινωνικοποίησης.
Το πρόβλημα το έλυσε ο πρωθυπουργός. Του εξήγησα όλη την κατάσταση και βρήκαμε αυτή τη λύση.
«Εμείς, οι άνθρωποι της Γαύδου έχουμε πάρει την κατάσταση στα χέρια όπως»
Όπως τόνισε η κάτοικος του νησιού, κανείς δεν στέκεται δίπλα τους.
«Συνεχίζουμε να μένουμε εδώ γιατί αγαπάμε το νησί. Υπάρχουν όμως πολλές δυσκολίες. «Οι πολιτικοί υπάρχουν για να μας προσφέρουν μία ποιότητα ζωής, η οποία εδώ, στη Γαύδο, δεν υπάρχει». Θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα για την κάθε γωνιά της χώρας μας, για τον κάθε πολίτη. Για αυτό υπάρχουν οι πολιτικοί, οι δήμοι, οι περιφέρειες. Πληρώνονται για να φροντίζουν για εμάς, να είναι λειτουργοί. Δεν είναι μία δουλειά, πρέπει να υπηρετούν το λαό, για να μας προσφέρουν μία ποιότητα ζωής η οποία εδώ, στη Γαύδο, δεν υπάρχει» τόνισε.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάτι που θα την έκανε να αφήσει το νησί, για καλύτερες συνθήκες ζωής, η κ. Έφη απάντησε κατηγορηματικά όχι.
Το μοναδικό πράγμα που δημιουργεί άγχος, είναι το θέμα υγείας, κάτι έκτακτο.
«Δεν είναι παίρνω το αμάξι μου και πάω νοσοκομείο. Αυτό είναι το σοβαρό. Όλα τα άλλα είναι πράγματα που ξέρουμε ότι δικαιούμαστε και παραπονιόμαστε γιατί δεν τα έχουμε. Το ότι έχει παραμείνει τόσο αγνό το νησί και σε τόσο μικρό βαθμό να έχει επέμβει ο άνθρωπος σου δίνει μεγάλη ενέργεια, δύναμη και ηρεμία. Είναι αυτό που λείπει από τους σημερινούς ανθρώπους» κατέληξε.
Ολόκληρη η συνέντευξη:
Πηγή: zarpanews.gr– Ειρήνη Ξενάκη