Υλικά
Μερίδες: 6
- 800 γρ. αρνάκι (ή κατσικάκι) από μπούτι ή σπάλα, με το κόκαλο, κομμένο σε μερίδες
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 300 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 κιλό μαρούλια, πλυμένα, στεγνά και μέτρια κομμένα
- 200 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
- 4 αυγά
- ο χυμός από 3-4 λεμόνια
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για το κρέας
- Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα κομμάτια του κρέατος.
- Τα αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα και τα σοτάρουμε στην πιο μεγάλη κατσαρόλα που διαθέτουμε, στο ελαιόλαδο, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές.
- Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί και σβήνουμε με το κρασί.
- Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε όσο νερό χρειαστεί, ώστε να καλυφθούν καλά τα κομμάτια του κρέατος.
- Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Στη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε, αν χρειαστεί, κι άλλο νερό.
- Ρίχνουμε τα μαρούλια, το φρέσκο κρεμμυδάκι, και μαγειρεύουμε για ακόμα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα χόρτα θα βγάλουν και τα δικά τους υγρά, ωστόσο, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό, ώστε να υπάρχει άφθονο ζουμί στην κατσαρόλα, για να φτιάξουμε και το αυγολέμονο.
- Ρίχνουμε τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
- Ρίχνουμε σταδιακά τον χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Προσθέτουμε σταδιακά όσο περισσότερο από το ζεστό ζουμί της κατσαρόλας μπορούμε, χτυπώντας το μείγμα συνέχεια, μέχρι να ζεσταθεί καλά.
- Περιχύνουμε το φαγητό και σείουμε την κατσαρόλα για να ενσωματωθεί το αυγολέμονο και το φαγητό να γίνει μια πυκνή, δεμένη σούπα, σαν τη μαγειρίτσα.
- Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί.
Πηγή: gastronomos.gr