Ένα κληρικό και φωτισμένο δάσκαλο τίμησαν τα Απλαδιανά την π. Κυριακή σε μια συγκινητική εκδήλωση. Ο παν. Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Παναγιωτάκης τιμήθηκε για την τόσο δημιουργική πορεία του στην εκπαιδευτική κοινότητα και στις υπηρεσίες που πρόσφερε στο χωριό διευθύνοντας το σχολείο.
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου από κόσμο που προερχόταν και από το Ρέθυμνο. Και ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόσκληση ενός τόσο δραστήριου συλλόγου που αποτελεί απάντηση στην απορία εάν και κατά πόσον ο ορεινός Μυλοπόταμος κρατάει τις παραδόσεις. Από την πρώτη στιγμή σε καλωσόριζε εκτός από το Δ.Σ που σε υποχρέωνε με την ευγένειά του, ο χώρος, η φιλική ατμόσφαιρα που επικρατούσε.
Είχα τη χαρά να γνωρίσω τα Απλαδιανά σε μια επίσκεψή μου με τον εκλεκτό φίλο κ. Βασίλη Αποστολάκη ανώτερο αξιωματικό ΕΛ.ΑΣ ε.α. το 2018 κι ένοιωσα σαν να ακουμπώ τον παλμό της κρητικής παράδοσης. Με είχαν εντυπωσιάσει οι κάτοικοι φιλοπρόοδοι, φιλόξενοι, φιλοπάτριδες, ειλικρινείς με καθαρότητα σκέψης και λόγου. Και με έπεισαν με τον τρόπο τους ότι η λέξη αρχοντιά είναι συνώνυμη με το ωραίο, γραφικό και ιστορικό χωριό Απλαδιανά.
Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομο που την ίδια ώρα έδινε διάλεξη στο Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αττάλης Μπαλί π. Παρθένιος .Παρέστησαν επίσης ο Θεοφιλέστατος Βαβυλώνας κ. κ. Θεόδωρος, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Μιχάλης Βάμβουκας, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Μιχάλης Σαρρής, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Γιώργος Κλάδος ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Καρβούνης ο πρώην δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Νικολούδης και άλλοι παράγοντες.
Με τον άριστο συντονισμό της κας Άννας Μαρίας Σωπασή καλωσόρισε τους καλεσμένους ο πρόεδρος του συλλόγου Απλαδιανών «Η Αναγέννηση» κ. Μανόλης Γ. Λυρώνης λέγοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Η παρουσία σας εμψυχώνει, εγκαρδιώνει και ενδυναμώνει τον σύλλογο, για να συνεχίσει το έργο του, που είναι η πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού μας.
Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, για τη βράβευση του Ηγουμένου της Μονής Βωσάκου, πατρός Τιμοθέου, ήταν ομόφωνη και εκπληρώνεται ένα χρέος του χωριού μας.
Η μεστή ομιλία σας, Άγιε Ηγούμενε, κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων του Ηρώου μας και της ονοματοδοσίας της πλατείας σε πλατεία Νικολάου Ζαχαρία Λυρώνη, τον Οκτώβριο του 2017, κοσμεί την αίθουσα του συλλόγου μας.
Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς της αποψινής εκδήλωσης μας.
Ευχαριστούμε τον δήμαρχο Μυλοποτάμου και συγχωριανό μας Γεώργιο Κλάδο, για τη στήριξή του.
Ευχαριστούμε την έγκριτη δημοσιογράφο κυρία Εύα Λαδιά, που καλύπτει την εκδήλωσή μας, για την αγάπη της προς το χωριό μας.
Ακόμα θέλω να ευχαριστήσω, έναν άνθρωπο, αν και δεν κατάφερε να είναι απόψε κοντά μας. Από την πρώτη στιγμή, που έμαθε για την αποψινή εκδήλωση στάθηκε δίπλα μας. Η βοήθεια του ουσιαστική και σημαντική. Και αναφέρομαι στο κύριο Βασίλειο Κωνσταντίνου Αποστολάκη, στρατηγό εν αποστρατεία ΕΛ-ΛΑΣ.
Και τέλος, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον συγχωριανό μας Γεώργιο Εμμανουήλ Στριλιγκά, που νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Του εύχομαι από καρδίας γρήγορη ανάρρωση και σύντομα κοντά μας.
Και πάλι τις ευχαριστίες μας προς όλους εσάς. Καλή χρονιά».
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ατάλης Μπαλί π. Παρθένιος που αναφέρθηκε με συγκίνηση στην κοινή πορεία του με τον π. Τιμόθεο και με την ευκαιρία της κοπής και Αγιοβασιλειώτικης πίτας του συλλόγου παράλληλα με την τιμητική του π. Τιμοθέου, εστίασε την ομιλία του σε ένα τομέα που ενδιαφέρει πάντα τον ηγούμενο της Ι. Μ Βωσάκου. Αυτόν που αναφέρει ο Άγιος Βασίλειος για τους νέους τους οποίους παρομοιάζει με μέλισσες που έχοντας την ανάλογη μεταχείριση παράγουν μέλι.
Έτσι και ο π. Τιμόθεος στο διάστημα που υπηρέτησε στο δημοτικό σχολείο Απλαδιανών δεν φρόντισε μόνο για την μεταλαμπάδευση γνώσεων στους μαθητές αλλά και για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους σε έργα αγάπης και κοινωνικής προσφοράς.
Και κατέληξε λέγοντας ότι η πορεία του π. Τιμοθέου συνεχίζεται στον χώρο της γνώσης καθώς ο ηγούμενος είναι πλέον και φοιτητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του δημάρχου Μυλοποτάμου κ. Γεωργίου Κλάδου που κατάγεται και από την περιοχή.
Ο κ. Κλάδος εξήρε την προσωπικότητα του π. Τιμοθέου που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του συνανθρώπου. Και τόνισε ότι ήταν καιρός να αναγνωριστεί η προσφορά του τόσο στην αναστήλωση της μονής Βωσσάκου όσο και στην εύρυθμη λειτουργία του δημοτικού σχολείου Απλαδιανών.
Και του ευχήθηκε τα καλύτερα για να είναι πάντα ο άνθρωπος του Θεού που μεταφέρει το φως της αγάπης και της ελπίδας στις ψυχές όλων μας. Κλείνοντας συνεχάρη τον σύλλογο για τη μεγάλη του προσφορά και τόνισε τη σημασία της συμβολής νέων ανθρώπων στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
Σημαντική η προσφορά του στην εκπαίδευση
Μετά τον χαιρετισμό και του προέδρου της περιοχής κ. Λυρώνη που ευχήθηκε για τη νέα χρονιά, ο γραμματέας του συλλόγου κ. Δημήτρης Βαρδιάμπασης αναφέρθηκε στο βιογραφικό του τιμωμένου τονίζοντας τα εξής:
«Ο πατήρ Τιμόθεος κατά κόσμον Σταύρος Παναγιωτάκης, του Δημητρίου και της Ελένης, γεννήθηκε στο χωριό Πεζά του Νομού Ηρακλείου, στις 23 Ιουλίου 1964. Μαθήτευσε στο Δημοτικό σχολείο Πεζών και στο Μαλλιώτειο Γυμνάσιο και Λύκειο Μελεσσών μέχρι την Α. Λυκείου.
Ολοκλήρωσε τις δύο υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου στο Λύκειο Ιερού Κοινού του Πανάγιου Τάφου Ιερολοσολύμων απ’ όπου έλαβε το απολυτήριο το 1982.
Στη συνέχεια φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου λαμβάνοντας το πτυχίο το 1984. Το ίδιο έτος εισήχθη στη Θεολογική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης λαμβάνοντας το πτυχίο το 1990. Στη ίδια σχολή παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές λαμβάνοντας δίπλωμα εξειδίκευσης (Master) στον τομέα της εκκλησιαστικής ιστορίας, χριστιανικής γραμματείας, αρχαιολογίας και τέχνης το έτος 1999.
Το 1995 έλαβε το πτυχίο του παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Κρήτης. Στο ίδιο τμήμα έκανε διετή μετεκπαίδευση λαμβάνοντας το 2010 το δίπλωμα στις επιστήμες της Αγωγής.
Στις 6 Δεκεμβρίου 1985 κατετάγη στον Ελληνικό Στρατό, όπου υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός μέχρι τον Απρίλιο του 1988.
Το Αύγουστο του ίδιου έτους, 1988, διορίστηκε ως δάσκαλος στην Κεφαλονιά διδάσκοντας από τότε σε διάφορα σχολεία τις Εκπαίδευση επί 34 έτη μέχρι την 31 η Αυγούστου 2022 οπότε και απελύθη. Στο δημοτικό Σχολείο του χωριού μας υπηρέτησε για 20 χρόνια, από το Σεπτέμβριο του 2003 έως το Αύγουστο του 2022.
Στις 2 Αυγούστου του 1997 έγινε μοναχός στην Ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου Ατάλης – Μπαλή, λαμβάνοντας το όνομα Τιμόθεος. Στις 10 του ίδιου μήνα χειροτονήθηκε διάκονος στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Χαλεβή από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρό Άνθιμο τον οποίο υπηρέτησε επί τριετία από τη θέση του Αρχιδιακόνου.
Το ίδιο έτος, 1997 με τη άδεια και ευλογία του ίδιου Αρχιερέως ανέλαβε το συντονισμό των εργασιών της αναστηλώσεως της ερειπωμένης Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τιμίου Σταυρού Βωσάκου.
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2000 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Βωσάκου και το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρό Ανθιμο ενώ την ίδια μέρα έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον ίδιο Μητροπολίτη και διορίστηκε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βωσάκου την οποία διακονεί από τη θέση αυτή μέχρι σήμερα.
Μετά την αποχώρησή του από την Εκπαίδευση ο πατήρ Τιμόθεος μετά από κατατακτήριες εξετάσεις εισήχθη στο τμήμα ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρακολουθώντας σπουδές στον τομέα της Αρχαιολογίας.
Μεγάλη η προσφορά του τιμώμενου».
Στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Μιχάλης Βάμβουκας συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο για την ανάληψη των καθηκόντων του και αφού μετέφερε τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη τόνισε την ανάγκη αυτών των δραστηριοτήτων που δίνουν κίνητρα για δημιουργία στους νέους άνθρωπος.
Χαιρέτισε επίσης την εκδήλωση ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Μιχάλης Σαρρής αναφερόμενος στη σημασία της εκδήλωσης και στην προσωπικότητα του τιμωμένου που άφησε έντονο αποτύπωμα και στην πνευματική ζωή του τόπου.
Ακολούθησε απονομή του τιμητικού διπλώματος από τον δήμαρχο κ. Κλάδο και προσφορά εικόνας που έδωσε στον τιμώμενο ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Λυρώνης
Βαθειά συγκινημένος απάντησε ο π. Τιμόθεος και ξεκίνησε την ομιλία του με τα συναισθήματα που τον κυρίευσαν, όταν πήρε την απόφαση να τερματίσει την πορεία του στην εκπαίδευση, μετά από 34 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας. Αν και μακριά πλέον δεν παύει να σκέπτεται το σχολείο και να εύχεται για την πρόοδό του. Με την ευκαιρία ο π. Τιμόθεος διέψευσε τις φήμες που θέλουν να κλείνει το σχολείο Απλαδιανών. «Το σχολείο μας», τόνισε «συνεχίζει τη λειτουργία του και αυτό πιστοποιεί η παρουσία του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Καρβούνη στην εκδήλωση».Ωστόσο, πρόσθεσε ο τιμώμενος, ένα σχολείο κλείνει όταν στερείται τους μαθητές του. Γι’ αυτό χρειάζεται η στήριξη της τοπικής κοινωνίας για να συνεχίζει το δημοτικό σχολείο Απλαδιανών από το οποίο αποφοίτησαν σημαντικές σήμερα μορφές της επιστήμης, της οικονομίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης τη γόνιμη λειτουργία του.
Ακολούθησε η κοπή της Αγιοβασιλειώτικης πίττας και η παραδοσιακή φιλοξενία των Απλαδιανών.
Ήταν μια άριστα οργανωμένη εκδήλωση που παρόμοιες παρακολουθούμε από συλλόγους με μεγάλη εμπειρία και καταξίωση. Γεγονός που δείχνει πως τα Απλαδιανά έχουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για πολιτιστική ανάπτυξη μέσα από την οποία θα προβάλλεται όλη η περιοχή και οι παραδόσεις της. Το ευχόμαστε.
Πηγή: rethnea.gr – Της Εύας Λαδιά