Το δυνατό ανοσοποιητικό είναι απαραίτητο για την διατήρηση της υγείας μας, ειδικά αυτήν την περίοδο που κορωνοϊός, γρίπη και RSV «κυκλοφορούν».
Σε γενικές γραμμές για να το ενισχύσετε, οι ειδικοί συνιστούν να κοιμάστε αρκετά, να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, να γυμνάζεστε τακτικά αλλά και να έχετε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
Όσον αφορά την διατροφή, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας. Τα πιο σημαντικά από αυτά, περιλαμβάνουν:
Πρoβιοτικά για δυνατό ανοσοποιητικό
Οι (τεχνικά) ζωντανοί οργανισμοί, τα προβιοτικά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου και ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Τα προβιοτικά δρουν ως «καλά» βακτήρια στο πεπτικό σας σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν οφέλη για την υγεία, συμβάλλοντας σε ένα πιο λειτουργικό πεπτικό σύστημα.
Η έρευνα έχει δείξει επίσης ότι ορισμένα στελέχη προβιοτικών μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προώθηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.
Τα βρίσκουμε σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως:
- Γιαούρτι,
- Κεφίρ.
- Ξυνολάχανο.
- Kimchi.
Β-γλυκάνες
Οι φυτικές ίνες είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Harvard T.H. Chan School of Public Health, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να συμβάλει στην προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου για ισχυρότερη ανοσία.
Οι β-γλυκάνες συγκεκριμένα, ένας τύπος φυτικών ινών, φαίνεται πως μπορεί να ενισχύσει την υγεία του ανοσοποιητικού.
Συγκεκριμένα βοηθούν στην ενίσχυση των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με την σειρά τους συμβάλλουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Σύμφωνα μάλιστα, με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Immunology, οι β-γλυκάνες μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανοσίας ενεργοποιώντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στο σώμα σας.
Μπορείτε να βρείτε βήτα-γλυκάνη σε μια ποικιλία δημητριακών ολικής αλέσεως όπως:
- Κριθάρι.
- Σίκαλη.
- Σιτάρι.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Δύο τύποι ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, EPA και DHA, που βρίσκονται φυσικά σε λιπαρά ψάρια, διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις λειτουργίες, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να αυξήσουν την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις ασθένειες.
Σύμφωνα μάλιστα, με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation, τα ωμέγα-3 λιπαρά φαίνεται πώς μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία από αυτοάνοσες διαταραχές όπως ο διαβήτης τύπου 1.
Μερικές από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 περιλαμβάνουν:
- Ψάρια και θαλασσινά.
- Φυτικά έλαια.
- Ξηροί καρποί και σπόροι όπως λιναρόσπορος, καρύδια και σπόροι chia.
Βιταμίνη D
Από τη βελτίωση της υγείας των οστών, η μείωση της φλεγμονής και την απορρόφηση ασβεστίου, η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την συνολική σας υγεία.
Μαζί με αυτά τα οφέλη, η βιταμίνη D μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανοσίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς του αμερικανικού Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η βιταμίνη D μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τα βακτήρια και τους ιούς.
Η βιταμίνη D φαίνεται πως μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ανοσίας καθώς ρυθμίζει τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrients.
Την βρίσκουμε φυσικά:
- Ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, οι σαρδέλες ή ο ξιφίας.
- Κρόκοι αυγών.
- Συκώτι από μοσχάρι.
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση. Μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Εκτός από το πορτοκάλι, την βρίσκουμε σε τροφές, όπως:
- Πιπεριές.
- Εσπεριδοειδή.
- Σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι.
- Λευκές πατάτες.
Πηγή: vita.gr