Η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι ένας καλός τρόπος για να πάρετε την ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται ο οργανισμός.
«Οι ξηροί καρποί προσφέρουν πολλά περισσότερα περισσότερα από την πρωτεΐνη», λέει η διαιτολόγος Kathleen Benson, RD. «Οι ξηροί καρποί περιέχουν μία ποικιλία μικροθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων, που παίζουν διάφορους ρόλους στην υποστήριξη της υγείας, από την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μέχρι την υγεία του δέρματος», προσθέτει.
- Φιστίκια
Πρωτεΐνη: 7 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά περίπου 30 γραμμάρια
Μια ανασκόπηση του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Food Science and Human Wellness έδειξε ότι τα φιστίκια μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης. Η Samantha MacLeod, MS, RDN., εγγεγραμμένος διαιτολόγος διατροφολόγος με την Fresh Communications, λέει: «Με 7 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά περίπου 30 γραμμάρια φιστικιών, είναι μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης». Τα φιστίκια μπορείτε να τα προσθέσετε ακόμα και σε σαλάτες.
- Αμύγδαλα
Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά περίπου 30 γραμμάρια
Αν ψάχνετε τρόπους για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας, σκεφτείτε τα αμύγδαλα. «Προσφέρουν μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης, μαζί με υγιή για την καρδιά λιπαρά και βιταμίνη Ε», λένε οι ειδικοί. Περίπου 30 γραμμάρια αμύγδαλα παρέχουν 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τα αμύγδαλα μπορείτε να τα φτιάξετε, να προσθέσετε σε σαλάτες ή να κάνετε κάποιο κέικ με αλεύρι αμυγδάλου.
- Φιστίκια Αιγίνης
Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά περίπου 30 γραμμάρια
Αυτοί οι μικροί πράσινοι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, αλλά έχουν ένα ακόμη εκπληκτικό όφελος: κάνουν πολύ καλό στην υγεία των ματιών. Τα φιστίκια Αιγίνης ξεχωρίζουν για τα υψηλότερα επίπεδα ειδικών αντιοξειδωτικών που προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τις βλαβερές του μπλε φωτός στα μάτια. Για την ενίσχυση των διατροφικών συστατικών, μπορείτε να μαγειρέψετε σολομό με φιστίκια Αιγίνης και μπρόκολο.
- Κάσιους
Πρωτεΐνη: 5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά περίπου 30 γραμμάρια
Για την αντιοξειδωτική ώθηση, δοκιμάστε τα κάσιους. Τα κάσιους έχουν 5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ποσότητα 30 γραμματίων και παρέχουν επίσης ευεργετικές φυτικές ίνες και υγιή λίπη. Όπως συμβαίνει και με άλλους ξηρούς καρπούς, οι κάσιοι περιέχουν σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών που προστατεύουν το σώμα και τα κύτταρα από επιβλαβείς ουσίες.
- Φουντούκια
Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια ανά περίπου 30 γραμμάρια
Τα φουντούκια είναι γεμάτα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης. Μπορείτε να καβουρδίσετε ψιλοκομμένα φουντούκια και να προσθέσετε σε μια νόστιμη σαλάτα με λαχανικά.
- Καρύδια
Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια ανά περίπου 30 γραμμάρια
Αυτοί οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά. Περίπου 4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, υγιεινά λίπη και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα θρεπτικά συστατικά στα καρύδια (ιδιαίτερα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που δεν μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα στη γνωστική λειτουργία. Ένα σνακ με πλιγούρι βρώμης, μπανάνα, σταφίδες και καρύδια είναι ιδανικό για ένα υγιεινό πρωινό γεύμα.
Πηγή: healthstat.gr