Υλικά
6 κούπες αμύγδαλα φιλέ
1 κούπα νερό
2 κ.σ. μέλι
750 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
1-2 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
1¼ κούπα ψιλό σιμιγδάλι
1¼ κούπα ανθόνερο
2-3 σταγόνες εκχύλισμα πικραμύγδαλου
μπόλικη ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το μέλι και τη ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-10 λεπτά, μέχρι να λιώσουν καλά και να γίνουν σιρόπι.
Προσθέτουμε τη βανίλια, το σιμιγδάλι, τα τριμμένα αμύγδαλα, το ανθόνερο και το πικραμύγδαλο και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή) και βράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να απορροφήσει όλα τα υγρά και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Προσέχουμε πολύ κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας γιατί το μείγμα φουσκώνει και κοχλάζει συνέχεια.
Σε μια λαμαρίνα ή σε έναν μεγάλο δίσκο, ρίχνουμε μπόλικη ζάχαρη άχνη, ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια και να δημιουργηθεί ένα παχύ στρώμα.
Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα.
Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο ανθόνερο και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα σε παραλληλόγραμμο ή τετράγωνο σχήμα (πάχους 2-3 εκ.).
Αφήνουμε το γλυκό να στεγνώσει για τουλάχιστον 5 ώρες (ή όλο το βράδυ).
Αφού στεγνώσει, το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια σαν μεγάλα λουκούμια, πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Tips: Εκχύλισμα πικραμύγδαλου θα βρείτε στα ράφια ζαχαροπλαστικής,
στα σουπερμάρκετ.
Ο ζαχαρομπακλαβάς διατηρείται σε δροσερό μέρος, σε τάπερ, βάζο ή μεταλλικό κουτί, για αρκετές ημέρες.
Πηγή: alatikaipiperi.gr