Το λαχανικό που κάνει θραύση το τελευταίο διάστημα στις λαϊκές αγορές της Λάρισας, μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό στα μέρη μας, αλλά γενικότερα είναι δημοφιλές φυτό, ιδιαίτερα στο εξωτερικό με πάρα πολλά οφέλη για τον οργανισμό και φυσικά είναι και γευστικότατο.
Η… εξωγήινη μορφή του προκάλεσε το ενδιαφέρον των Λαρισαίων όταν το αντίκρισαν στους πάγκους της λαϊκής και από τότε βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεών τους, ενώ όλο και περισσότερος κόσμος το γνωρίζει και το επιλέγει για την εξαιρετική του γεύση, αλλά και για τα θρεπτικά του στοιχεία.
Ο άνθρωπος που ουσιαστικά έφερε στο τραπέζι των Λαρισαίων αυτό το περίεργο λαχανικό, ο Αργύρης Μυτιληνέλης, εξηγεί στο onlarissa.gr, πως του γεννήθηκε αυτή η ιδέα της καλλιέργειας του: «Συνεργάζομαι με μια ομάδα γεωπόνων και σε συζήτηση μαζί τους μου εξήγησαν για το συγκεκριμένο λαχανικό που σε εμάς είναι λίγο πολύ άγνωστο. Είδα ότι ήταν ένα παράξενο στην όψη, αλλά πολύ εμφανίσιμο φυτό, μου κίνησε την περιέργεια και αποφάσισα να δοκιμάσω να το καλλιεργήσω στα χωράφια μου. Το έκανα λοιπόν πριν μερικά χρόνια, διότι μου αρέσει να δοκιμάζω καινούργια πράγματα. Το έβγαλα και στον πάγκο μου στη λαϊκή, στην αρχή ο κόσμος ήταν επιφυλακτικός με αυτό που αντίκριζε και δεν το κρύβω πως για να το φέρω σε επαφή με τον κόσμο αρχικά τους το έκανα δώρο… Τους παρακίνησα λοιπόν να το δοκιμάσουν, τονίζοντάς τους τα θρεπτικά του συστατικά και την εξαιρετική του γεύση. Δοκιμάζοντάς το λοιπόν αρχικά οι πιο τολμηροί, εντυπωσιάστηκαν και πλέον μου το ζητάνε διαρκώς, μάλιστα στόμα με στόμα έγινε ακόμη πιο γνωστό, με αποτέλεσμα πλέον να μου το ζητάνε όλο και περισσότερο, μιας και δεν υπάρχουν άλλοι παραγωγοί στην περιοχή μας που να το καλλιεργούν. Από όσο γνωρίζω σε ότι αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, το καλλιεργούν επίσης κάποιοι συνάδελφοί μου στην Πελοπόννησο».
Πως θα χαρακτήριζε όμως τη γεύση του; «Θεωρώ ότι έχει μια παράξενη γεύση, δική του, αλλά είναι πολύ γευστικό, θα μπορούσε κανείς να πει ότι μοιάζει με το κουνουπίδι και το μπρόκολο με μια εσάνς καρυδιού, αλλά είναι πιο τραγανό και η υφή του διαφορετική. Συνιστάται για βραστή σαλάτα και μπορεί κάποιος να το θεωρήσει ως μια γκουρμέ γεύση, χωρίς να είναι ιδιαίτερα ακριβό, καθώς ξεκινάει από 3 μέχρι 3,5 ευρώ το κιλό».
Τι γίνεται όμως με την καλλιέργειά του, ευδοκιμεί στα μέρη μας; Ο Μυτιληνέλης θα μας πει: «Ξεκίνησα φέτος την σπορά η οποία γίνεται κάθε τρεις μήνες. Το φυτό χρειάζεται περίπου 90 ημέρες για γίνει και το βάρος του κυμαίνεται από ενάμιση περίπου μέχρι πέντε κιλά. Είναι ένα λαχανικό βαρύ και γεμάτο θα το χαρακτήριζα. Όσο για την όψη του… θυμίζει χριστουγεννιάτικο στολίδι. Ευδοκιμεί στην περιοχή μας καθώς του αρέσει το κρύο κλίμα και η υγρασία».
Πως το αντιμετώπισαν όμως οι Λαρισαίοι όταν το πρωτοείδαν στον πάγκο του; Ο ίδιος θα τονίσει: «Γενικότερα οι Λαρισαίοι είναι διστακτικοί σε οτιδήποτε νεόφερτο. Όμως θέλουν και τους αρέσει να τους εξηγούν κάθε φορά για το προϊόν για το οποίο ενδιαφέρονται. Εξ αρχής εγώ δίνω χρόνο για να τους εξηγήσω περί τίνος πρόκειται και κυρίως για τα οφέλη που μπορεί το συγκεκριμένο φυτό να προσφέρει στις διατροφικές τους συνήθειες. Από την στιγμή λοιπόν που θα πειστούν να το δοκιμάσουν, έπειτα γίνονται φανατικοί του ρομανέσκο, για την ωραία γεύση του και για την πλούσια θρεπτικότητά του».
Ποια είναι όμως τα πλούσια θρεπτικά στοιχεία που μπορεί να μας προσφέρει το ρομανέσκο;
Μερικές φυτικές καλλιέργειες μπορούν να έχουν παράξενη και ασυνήθιστη εμφάνιση, αλλά ταυτόχρονα συνδυάζουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με εξαιρετική γεύση. Ίσως ένας από τους ηγέτες τέτοιων θαυμάσιων προϊόντων μπορεί να ονομαστεί το λάχανο Romanesco, το οποίο κερδίζει γρήγορα τη δημοτικότητα σε όλες τις μαγειρικές κοινότητες και προσελκύει σεφ από όλο τον κόσμο όχι μόνο για την εμφάνισή του αλλά και για τις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες.
Περιγραφή: Το λάχανο του Romanesco είναι ένα βρώσιμο ετήσιο φυτό της οικογένειας του Cabbage, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στην Ιταλία ως αποτέλεσμα ενός μεγάλου αριθμού πειραμάτων που διασχίζουν το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Το βλέμμα αυτού του λαχανικού είναι αρκετά πρωτότυπο – φρέσκο πράσινες ταξιανθίες που βρίσκονται πυκνά μεταξύ τους και έχουν ένα υπερβολικό σχήμα κώνου.
Διατροφική αξία και θερμίδες: Το λάχανο Romanesco έχει μια πλούσια διατροφική αξία και μια μικρή ποσότητα θερμίδων.
- πρωτεΐνες – 2,5 g.
- λίπη – 0,3 g.
- υδατάνθρακες – 4,2 g.
- διαιτητικές ίνες – 2,1 g.
- νερό – 89 g.
- Θερμίδες – 30 kcal.
Σύνθεση Λάχανο:
- Βιταμίνες ομάδας Β – Β1 (0,1 mg), Β2 (0,1 mg), Β6 (0,2 mg), Β9 (23 μg).
- βιταμίνη C (70 mcg).
- βιταμίνη Ε (0,2 mg).
- βιταμίνη Κ (1 mcg).
- χολίνη (45,2 mg).
- βιταμίνη Α (3 mcg).
- β-καροτένιο (0,02 mg).
- βιταμίνη Η (1,6 mcg).
Ορυκτά (μικρο και μακροθρεπτικά):
- νατρίου (10 mg).
- μαγνήσιο (17 mg).
- χαλκός (42 μικρογραμμάρια).
- καλίου (205 mg).
- ασβέστιο (26 mg).
- σιδήρου (1,4 mg).
- φωσφόρο (51 mg).
- μαγγάνιο (0.155 mcg).
- φθόριο (1 μα).
- σελήνιο (0,6 μg).
- ψευδάργυρο (0,28 mg).
Χρήσιμες και θεραπευτικές ιδιότητες: Χάρη σε μια ισχυρή ισορροπία βιταμινών-ορυκτών το κοραλλιογενές λάχανο προκαλεί θετικές αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα, με θεραπευτικό αποτέλεσμα:
- Τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων γίνονται πολύ πιο δυνατά και πιο ελαστικά.
- Επιταχύνει τον μεταβολισμό.
- Η εντερική μικροχλωρίδα αποκαθίσταται.
- Περάστε: αιμορροΐδες, δυσκοιλιότητα, διάρροια.
- Το σώμα καθαρίζεται από τις τοξίνες και την υπερβολική χοληστερόλη.
- Προειδοποιεί την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης.
- Η κατάσταση των μαλλιών και των νυχιών βελτιώνεται.
- Κανονικοποιημένη πήξη αίματος.
- Ο κίνδυνος εμφάνισης πνευμονικών ασθενειών και η ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων μειώνονται.
Είναι σημαντικό! Με την τακτική χρήση του λαχανικού Romanesco, το ανθρώπινο σώμα είναι πιο ανθεκτικό σε διάφορες μολυσματικές ασθένειες και κάθε πληγή στο σώμα θεραπεύει πολύ γρηγορότερα.
Χρήση στη μαγειρική: Το λάχανο Romanesco χρησιμοποιείται με επιτυχία στο μαγείρεμα ως κύριο μάθημα και απλώς ως πρωτότυπη διακόσμηση. Και μπορείτε να το μαγειρέψετε με διάφορους τρόπους: ψήνετε, βράζετε, σιγοβράζετε, τηγανίζετε και ψητά και ατμού. Στο τεράστιο δίκτυο μπορείτε να βρείτε διάφορες συνταγές για την προετοιμασία του.
Αντενδείξεις και βλάβες: Δυστυχώς, το κοραλλιογενές λαχανικό που παρουσιάζεται έχει κάποια μειονεκτήματα, ως εκ τούτου δεν πρέπει να τρώγονται από άτομα που έχουν:
- καρδιακές παθήσεις;
- προδιάθεση σε συχνές εκδηλώσεις μετεωρισμού.
- ατομική δυσανεξία σε αυτό το προϊόν.
Κατ ‘αρχήν, το λάχανο Romanesco είναι ακίνδυνο, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα το απολαύσετε με μέτρο και όχι καθημερινά.
Αθανασία Παύλου – ΦΩΤΟ: onlarissa.gr