Υλικά Συνταγής
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κιλό και 200 γραμμάρια μοσχάρι σπάλα ή μπούτι (χτένι ή κιλότο)
250 γραμμάρια μαυροδάφνη
250 γραμμάρια κόκκινο κρασί
1/4 φλιτζάνι βαλσαμικό ξύδι με σύκο
2 φύλλα δάφνης
2 κλωνάρια θυμάρι
4 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες (στα 4-6 κομμάτια)
2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
20 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
20 δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι
10 βερίκοκα αποξηραμένα
10 σύκα Κύμης αποξηραμένα
2 κ.σ κορν φλάουρ
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας από το προηγούμενο βράδυ, το κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές και το βάζουμε σε γυαλινό μπολ.
Προσθέτουμε τη δάφνη, το θυμάρι, την κρέμα βαλσαμικού, τη μαυροδάφνη, το κρασί και λίγους κόκκους πιπέρι.
Σκεπάζουμε το μπολ, το βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε το κρέας να μαρινάρουμε για όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
Βγάζουμε το κρέας από την μαρινάδα.
Ταμπονάρουμε – σκουπίζουμε το κρέας με περιεχόμενο χαρτί κουζίνας (κρατάμε στην άκρη της μαρινάδας ).
Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι 4 κουταλιές ελαιόλαδο και ροδίζουμε. Θωρακίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του μοσχαριού, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
Όταν θωρακίζονται με αυτό τον τρόπο κάνουν κρούστα-γύρω.
Κάθε κομμάτι κρέας που θωρακίζεται το βάζουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Αφού τελειώσουμε, προσθέτουμε το κορν φλάουρ ανακατεύοντας καλά, περιχύνουμε το φαγητό με τη μαρινάδα που έχουμε κρατήσει.
Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό στην κατσαρόλα να πάρει μία βράση για 5′.
Στη συνέχεια το σκεπάζουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και με ένα βαρύ καπάκι.
Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το καπάκι και ρίχνουμε στο φαγητό τα καστανά, τα δαμάσκηνα και τα σύκα.
Ψήνουμε για επιπλέον 20 λεπτά.
Το σερβίρουμε πάντοτε ζεστό, με πουρέ πατάτας ή ρύζι, τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες ή σε γιορτινό τραπέζι.
Πηγή: argiro.gr