Υλικά
- 800 γρ. φύλλο σφολιάτας
- 400 γρ. χωριάτικο λουκάνικο
- 45 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
- 180 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 κόκκινες πιπεριές (ψιλοκομμένες)
- 7 γρ. καπνιστή πάπρικα
- 15 γρ. πελτέ ντομάτας
- 2 ντομάτες (τριμμένες)
- 4-5 κλωναράκια θυμάρι
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
- 100 γρ. φέτα
- 200 γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι (τριμμένο)
- 1 κρόκο αυγού + 15 γρ. νερό
- λευκό σουσάμι (για το γαρνίρισμα)
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές και τσιγαρίζουμε για περίπου 10΄.
Βήμα 2
Συνεχίζουμε προσθέτοντας την καπνιστή πάπρικα, τον πελτέ, τις τριμμένες τομάτες και το θυμάρι. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 25΄-30΄ μέχρι η σάλτσα να πήξει και να μην έχει υγρά. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη φέτα, ανακατεύουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 3
Με ένα πολτοποιητή χειρός ή με ένα μούλτι πολτοποιούμε τη σάλτσα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Βήμα 4
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C στον αέρα.
Βήμα 5
Αλευρώνουμε ελαφρώς μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και με έναν πλάστη ανοίγουμε ελάχιστα την κρύα ζύμη της σφολιάτας. Κόβουμε τη ζύμη κάθετα στα 3 κομμάτια και το κάθε μέρος και αυτό στα 2 δημιουργώντας 6 κομμάτια σφολιάτας.
Βήμα 6
Κόβουμε τα λουκάνικα σε μήκος, 2 δάχτυλα λιγότερο από το μήκος που έχει κάθε κομμάτι σφολιάτας, και στη συνέχεια με ένα κουτάλι απλώνουμε 2 κουτ. σούπας από την κρύα σάλτσα (απλώνουμε με προσοχή αφήνοντας περιμετρικά περιθώριο). Πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα και στο τέλος τοποθετούμε το λουκάνικο πάνω από αυτά. Ανασηκώνουμε τις πλευρές από αριστερά και δεξιά και ρολάρουμε προς τα μέσα έτσι, ώστε να καλυφθεί εντελώς. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες λουκανικόπιτες.
Βήμα 7
Μεταφέρουμε τις λουκανικόπιτες σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της σφολιάτας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Βήμα 8
Ψήνουμε στον φούρνο για 30΄-35΄ ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να φουσκώσει καλά η σφολιάτα.
Πηγή: olivemagazine.gr