Κορυφαία στιγμή της ελληνικής γαστρονομίας, οι παραδοσιακές πίτες, κατέχουν το δικό τους χώρο στη μαγειρική μας μυθολογία, πρωτίστως λόγω του φύλλου. Η τέχνη του να ανοίγεις φύλλο συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με την Ελληνίδα συλλογική μαγείρισσα. Όσες και όσοι έμαθαν να το φτιάχνουν με τα χεράκια τους ανακοινώνουν τη μέρα που ψήνουν πίτα με γιορταστικό ύφος και έχουν από το κοινό τους την ανάλογη υποδοχή. Όσον αφορά τη γέμιση, από μια χούφτα τυρί φέτα τριμμένη και πασπαλισμένη ανάμεσα σε άπειρα τραγανά φύλλα μέχρι τις πιο πολύπλοκες παρασκευές, όλα χωράνε μέσα σε μια πίτα.
Αν η ζηλευτή τέχνη του φύλλου δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των ταλέντων μας, μια σειρά από μαγαζιά με ιστορία και πείρα τις ετοιμάζουν με εξαιρετικά υλικά και τις προσφέρουν έτοιμες για ψήσιμο. Όταν υπάρχει χρόνος, η μέρα της πίτας μπορεί να μοιραστεί σε δύο κομμάτια: αγοράζουμε το φύλλο έτοιμο από τα μαγαζιά που γνωρίζουν την τέχνη και φτιάχνουμε εμείς τη γέμιση στο σπίτι βάζοντας τη σφραγίδα του προσωπικού μας γούστου και της δημιουργικότητάς μας. Τα μαγαζιά που σας προτείνουμε, μέχρι τη στιγμή που δοκιμάσαμε τα προϊόντα τους, άξιζαν τα λεφτά τους και τη φήμη τους.