Οι αστυνομικές Αρχές έχουν κινήσει τις διαδικασίες, προκειμένου να βρουν τους λόγους που κρύβονται πίσω από την ενέργεια αυτή
Κομμένες και μάλιστα χωρίς να έχουν ραβδιστεί βρήκε τις ελιές του σε χωριό του Μυλοποτάμου ένας 47χρονος αγρότης, που αμέσως κατήγγειλε έναν 58χρονο ως δράστη, τον οποίο και συνέλαβε αμέσως η Αστυνομία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Ο ίδιος υπολογίζει ότι αυτή η απαράδεκτη ενέργεια σε βάρος του συντελέστηκε στο διάστημα μεταξύ 13 και 14 Ιανουαρίου.
Η ζημιά εκτιμάται πως κυμαίνεται μεταξύ 6.300 έως και 8.400 ευρώ, ενώ πρόκειται για 42 ελαιόδεντρα, που ο δράστης τα έκοψε από τον πάτο και τα άφησε στο λιόφυτο, φορτωμένα με τον ελαιόκαρπο της χρονιάς, κάτι που παραπέμπει σε ενέργεια αντεκδίκησης!
Οι αστυνομικές Αρχές έχουν κινήσει τις διαδικασίες, προκειμένου να βρουν τους λόγους που κρύβονται πίσω από την ενέργεια αυτή. Και δυστυχώς, βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στο νησί μας. Τόσο σε ελαιώνες όσο και σε αμπέλια, πολλές φορές οι παραγωγοί βρίσκουν τα δέντρα και τις κουρμούλες τους κομμένες. Οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις ήταν σε περιοχή του Κρουσώνα και του Πενταμοδίου. Εκεί τα θύματα δεν πίστευαν στα μάτια τους, βρίσκοντας τις ελιές τους κουτσούρια.
Σε Πενταμόδι και Κρουσώνα
Συγκεκριμένα, στο Πενταμόδι άγνωστοι δράστες έκοψαν με ξυλοκοπτικό από τη ρίζα δεκάδες ελιές και άλλα δέντρα, όπως λεμονιές, και έγιναν… καπνός. Έκπληκτοι με τις εικόνες της καταστροφής δήλωσαν και οι δημότες της ευρύτερης περιοχής, ενώ το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο επαναλήφθηκε και σε λιόφυτο του Κρουσώνα, όπου είχαν κοπεί γύρω στα 40 ελαιόδεντρα.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι παραγωγοί και ιδιοκτήτες των ελαιόφυτων έκαναν λόγο για κινήσεις εκδίκησης σε βάρος τους, χωρίς ωστόσο να μπορούν να σκεφτούν ποιοι και γιατί θα τους έκαναν κάτι τέτοιο.
Ενώ υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες τα κίνητρα των δραστών δεν είναι η εκδίκηση ή η αντεκδίκηση, αλλά η συγκομιδή του “χρυσού” για φέτος ελαιόκαρπου. Έχουμε, δηλαδή, περιπτώσεις, όπου οι δράστες έχουν μπει στο λιόφυτο, έχουν κόψει τα κλαδιά των δέντρων και με αυτόν τον τρόπο τα έχουν καταστρέψει και έχουν πάρει μαζί τους τα κλαδιά. Συνήθως αυτό γίνεται σε μέρες που βρέχει και συνεπώς απομακρύνεται ο κίνδυνος να εμφανιστεί ο πραγματικός ιδιοκτήτης του λιόφυτου για να μαζέψει τη σοδειά του, σε περιοχές απομακρυσμένες. Ενώ για να κόψουν τα κλαδιά, χρησιμοποιούν πλέον αθόρυβα αλυσοπρίονα νέας τεχνολογίας.
Η μεταφορά των κλαδιών της ελιάς, εξάλλου, γίνεται κατά προτίμηση με κλειστά αυτοκίνητα- κλούβες, ενώ τα κλαδιά μεταφέρονται σε αποθήκες προκειμένου να ραβδιστούν εκεί μέσα, ώστε να μην αντιληφθεί κάποιος την παράνομη δράση αυτών των ατόμων, που δε διστάζουν όχι μόνο να κλέψουν τη σοδειά, αλλά και να καταστρέψουν τους παραγωγούς στους οποίους ανήκουν τα λιόφυτα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, κόβοντας όλα τα κλαδιά ενός δέντρου, αυτό θα κάνει αρκετά χρόνια στη συνέχεια για να ξαναβλαστήσει και να ξαναδώσει παραγωγή ελαιοκάρπου, και αυτό είναι η μεγαλύτερη ζημιά που υφίσταται ο παραγωγός, πέρα από την απώλεια του ελαιοκάρπου του.
Πηγή: neakriti.gr
Φωτογραφία: Αρχείο