Αυτά τα χορτοπιτάκια ψήνονται στο τηγάνι, με ένα αέρινο και πολύ λεπτό φύλλο, με μια γέμιση γεμάτη αρώματα της ελληνικής φύσης. Μπορούμε τώρα που βρίσκουμε όλα αυτά τα χόρτα να φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα και να τα καταψύξουμε για να τα έχουμε όλο το χρόνο, είναι ένα ιδανικό συνοδευτικό για τη ρακή ή τη μπιρίτσα το καλοκαίρι.
Υλικά
- 500κιλόαλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φλελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι ρακή
- 1φλ νερό χλιαρό
- ½ κουταλάκι αλάτι
- 1 μάτσο μάραθο
- 1 μάτσο σέσκουλα
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 4φλ σπανάκι ψιλοκομμένο
- ½ μάτσο λάπαθα
- ½ μάτσο άνιθο
- ½ μάτσο μυρώνια
- ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλάτι-πιπέρι φρεσκοτριμμένα
- ¼ κουταλάκικύμινο προαιρετικά
Οδηγίες
- Για τη ζύμη: σε μια λεκάνη θα βάλουμε το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, τη ρακή, το νερό, το αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, προσοχή μπορεί να μην το πάρει όλο. Θέλουμε μια ζύμη πολύ μαλακιά, ζυμώνουμε καλά και βλέπουμε αν θέλει αλεύρι. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη.
- Για τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά, ξεχωριστά τα κρεμμυδάκια. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 5-6 κουταλιές ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και προσθέτουμε όλα μαζί τα χορταρικά με τα μυρωδικά, ανακατεύουμε συνεχώς να τσιγαριαστούν καλά. Αλατοπιπερώνουμε, αν σας αρέσει το άρωμα από το κύμινο βάζετε λίγο, αφήνουμε τα χόρτα να βράσουν για δέκα λεπτά περίπου, να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Τα αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Πρέπει η γέμιση να είναι αρκετά στεγνή για να παραμείνει το φύλλο τραγανό.
- Για τα πιτάκια: Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο και με ένα κουπάτ κόβουμε δισκάκια 10 εκ. περίπου. Σε κάθε δίσκο βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση, διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο. Τηγανίζουμε τα πιτάκια με ελαιόλαδο που έχουμε ζεστάνει καλά σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
Πηγή: cookstory.gr