Υλικά
- 6-8 παξιμάδια κριθαρένια μεγάλα, ή τα διπλά αν χρησιμοποιήσετε τα μικρά (μπουκιές)
- ½ φλιτζάνι κάππαρη, ξεπλυμένη
- 1 φλιτζάνι ελιές καλαμών, κομμένες σε κομματάκια
- 1 κουτ. σούπας καππαρόφυλλα
- 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 6-8 ντοματούλες, μικρές
- λίγη ρίγανη φρέσκια
Για το πέστο ντομάτας
- 4 ντομάτες ώριμες, μεγάλες
- ½ φλιτζάνι κουκουνάρια ή αμύγδαλα καβουρδισμένα
- ½ φλιτζάνι γραβιέρα κρητική, τριμμένη
- ½ φλιτζάνι ντομάτες λιαστές, διατηρημένες στο λάδι, καλά στραγγισμένες και κομμένες σε κομματάκια
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Ετοιμάζετε το πέστο: Χαράζετε με ένα κοφτερό μαχαιράκι τη βάση της κάθε ντομάτας σχηματίζοντας ένα σταυρό.
Βυθίζετε τις ντομάτες σε νερό που βράζει για λίγα δευτερόλεπτα και τις αποσύρετε με τη βοήθεια μια τρυπητής κουτάλας. Τις περνάτε από κρύο νερό για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε 4 κομμάτια. Αφαιρείτε τα σποράκια και ρίχνετε τη σάρκα στο μπλέντερ. Προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά και τα πολτοποιείτε όλα μαζί.
Ετοιμάζετε τα παξιμάδια: Βυθίζετε το κάθε παξιμάδι σε λίγο ζεστό νερό και το βγάζετε αμέσως.
Στρώνετε πάνω σε κάθε παξιμάδι λίγο από το πέστο ντομάτας και πασπαλίζετε με την κάππαρη και τις ελιές. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και αρωματίζετε με τη ρίγανη. Στολίζετε με τα καππαρόφυλλα και τις ντοματούλες κομμένες στη μέση.
Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή
Tips
Αφού βυθίσετε τις ντομάτες σε καυτό νερό, θα πρέπει να τις περνάτε από κρύο, για να σταματήσετε το βρασμό και για να αποφλοιώνονται καλύτερα μετά το θερμικό σοκ που υφίστανται μπαίνοντας από το καυτό στο κρύο νερό.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα μικρά κριθαρένια παξιμαδάκια (μπουκιές) που είναι προτιμότερα για μεζές. Μην τα μουλιάσετε όμως για πολλή ώρα στο νερό. Αυτό που πραγματικά έχει ενδιαφέρον είναι η τραγανή υφή των παξιμαδιών.
Πηγή: olivemagazine.gr