Υλικά:
260 ml γάλα
70 γρ. ζάχαρη
80 γρ. νωπή μαγιά
1 κιλό αλεύρι δυνατό
300 γρ. σταφίδες ξανθές
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό (σε θερμοκρασία δωματίου)
10 κρόκους αυγών
140 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
400 γρ. ποικιλία αποξηραμένων φρούτων (δαμάσκηνα, βερύκοκα, σύκα) ψιλοκομμένα.
40 ml κονιάκ
1 κουτ. γλυκού διάφορα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο)
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
200 γρ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε λίγο το γάλα με τη ζάχαρη και ρίχνετε τη μαγιά και 50 γρ. από το αλεύρι.
Σκεπάστε με καθαρή νωπή πετσέτα και αφήστε το προζύμι σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά, να φουσκώσει.
Στο μίξερ βάλτε τα υπόλοιπα 950 γρ. αλεύρου, τους κρόκους, το βούτυρο, το κονιάκ και το προζύμι που έχει φουσκώσει.
Ζυμώστε στο μίξερ μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Προσθέστε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες και τα υπόλοιπα αποξηραμένα φρούτα και ανακατέψτε απαλά.
Σκεπάστε το ζυμάρι με νωπή καθαρή πετσέτα για να μην ξεραθεί και αφήστε το σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος του.
Ζυμώστε ελαφρά ξανά και πιέστε τη ζύμη, ώστε να γίνει ένας δίσκος πάχους δύο εκατοστών.
Διπλώστε το δίσκο στα δύο αφήνοντας το κάτω μέρος να προεξέχει κατά ένα εκατοστό.
Ψήστε στους 170 βαθμούς για 55-65 λεπτά.
Σε ένα μπολάκι, ανακατέψτε την άχνη με τα μπαχαρικά και μόλις βγάλετε ζεστό το κέικ από τον φούρνο, αλείψτε το με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε με το μείγμα άχνης-μπαχαρικών.
Προαιρετικά: Όταν κρυώσει τυλίξτε τo σφιχτά με αλουμινόχαρτο και αφήστε τα να καθίσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες – όσο περισσότερο τα αφήσετε, τόσο το καλύτερο!
Πηγή: iefimerida.gr