Η Lecciana και η Leccio del Corno είναι οι δύο ποικιλίες ελιάς στις οποίες είναι έντονη η προσοχή των ερευνητών που δεσμεύτηκαν να βρουν περαιτέρω οικίες ανθεκτικές στην Xylella.
Η είδηση προέκυψε στο 35ο Φόρουμ Φυτικής Ιατρικής, που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Μπάρι, αλλά, με την προτροπή αυτή, ο καθ. Donato Boscia, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την αειφόρο προστασία των φυτών της Cnr και σημείο αναφοράς για την επιστημονική έρευνα, τόνισε ότι ακόμη δεν μπορούν να θεωρηθούν ανθεκτικές οικίες».
Λέξεις που χαρακτηρίζονται από την παροιμιώδη σύνεση του ερευνητή, αλλά είναι φυσικές οι προσδοκίες των ελαιοκαλλιεργητών και του επιστημονικού κόσμου να αυξάνονται, όλοι γνωρίζουν ότι μόνο δύο ανθεκτικές ποικιλίες σήμερα – Leccino και Favolosa – δεν αρκούν. Όπως επιβεβαιώνεται από την εμπειρία που είχαμε με το Xylella, το οποίο πέρασε εύκολα στις δύο πιο ευαίσθητες ποικιλίες που υπάρχουν στο Salento, όπως η Ogliarola salentina και η Cellina di Nardò.
Η Lecciana είναι η ποικιλία που προκύπτει από μια γενετική βελτίωση που αναπτύχθηκε από τον Agrimillora με το Πανεπιστήμιο του Μπάρι (αναφερόμενος καθηγητής Salvatore Camposeo) να έχει ως μητρικές τις Leccino και Arbosana. Κατάλληλο για υπερενταντικές φυτεύσεις, είναι μεσαίου-χαμηλού ύψους και μπαίνει γρήγορα στην παραγωγή.
Το Leccio del Corno, το οποίο οφείλει το όνομά του στο αγρόκτημα Corno στο San Casciano Val di Pesa (Fi), όπου αναγνωρίστηκε το 1929, είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες στην Κεντρική-Βόρεια Ιταλία που με την πάροδο του χρόνου θεωρήθηκε ιδιαίτερα κατάλληλη για ελαιοκαλλιέργεια πυκνής φύτευσης.
Από τη συνάντηση προέκυψαν επίσης δύο άλλα στοιχεία ενδιαφέροντος. Πρώτα απ’ όλα η ελάχιστη πρόοδος. Δεύτερον, το ερευνητικό πρόγραμμα για την αναγνώριση δενδρυλλίων που ελήφθησαν μέσω ελευθερίας επικονίας, που υπάρχουν στη μολυσμένη περιοχή, κατέστη δυνατή η αναγνώριση 139 διαφορετικών γονοτύπων ως μη συμπτωματικών και αρνητικών φυτών στην πρώτη ανάλυση, που θα υποβληθούν σε περαιτέρω έλεγχο.
Οι 4 γονότυποι που ελήφθησαν, για τους οποίους έχει ενεργοποιηθεί η φάση πολλαπλασιασμού, θα δοκιμαστούν σε διαφορετικά πεδία δοκιμής για χαρακτηρισμό σε σχέση με διάφορες κλιματολογικές συνθήκες.
Πηγή: olivonews agronewsbomb.gr