Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*
Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα των παιδιών και τα φυλάει από τις κακές παιδικές αρρώστιες. Για να την “γλυκάνουν” σε πολλά μέρη του τόπου μας την ημέρα της γιορτής της προσέφεραν μελόπιτες ή κολυβόζουμο, που στην Θράκη τόλεγαν “ΒΑΡΒΑΡΑ”. Το έθιμο είναι πανάρχαιο και θυμίζει την πανσπερμία. Στους Χριστιανούς η παρασκευή της “Βαρβάρας” καθιερώθηκε από παρακάτω περιστατικό.
Ο Διόσκουρος, σκέφτηκε να εξοντώσει τους Χριστιανούς που βρίσκονταν στην περιοχή του. Για το λόγο αυτό κάλεσε όλους τους αρτοποιούς και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν οι ίδιοι και οι πωλητές στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.
Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα και ειδοποίησε όλους τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα και να συντηρηθούν με τα αυτά που είχαν ήδη στα σπίτια τους. Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε με τα υλικά που είχε. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Έτσι με τη βοήθεια της Βαρβάρας σώθηκαν και έτσι από τότε για να θυμούνται αυτό το περιστατικό καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι ταυτόχρονα και γλυκό και φαγητό μαζί και λέγεται….”ΒΑΡΒΑΡΑ”
Το γλυκό που έχει θρησκευτικές ρίζες, παρασκευάζεται την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, μοιράζεται σε μπολάκια σε όλους τους γείτονες για να έχουν καλή υγεία κυρίως τα παιδιά του σπιτιού αλλά και προς τιμήν της Αγίας.
* Η Μαρία Μαυρουδή είναι Δασκάλα, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών