Υλικά (για 6 μερίδες)
2 κιλά χοιρινή ωμοπλάτη
Για τη μαρινάτα
Χυμός από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί Σαμιώτικο
Μπαχάρι
Ρίγανη
Για τις πατάτες
1 1/2 κιλό πατατούλες μικρές ή μέτριες, κομμένες στη μέση
1 πορτοκάλι πλυμένο και κομμένο σε φέτες
1 φλιτζάνι ντομάτες λιαστές
1 φλιτζάνι σύκα ξερά
2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά ή αμυγδαλόψιχα
Πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα σκεύος που χωράει ίσα ίσα το χοιρινό κρέας βάζετε τα υλικά της μαρινάτας και το κρέας. Το μαρινάρετε για 3-4 ώρες, ενώ φροντίζετε να το γυρίσετε μερικές φορές για να μαριναριστεί από όλες τις πλευρές.
- Σε άλλο σκεύος ενώνετε όλα τα υλικά για τις πατάτες και τα ανακατεύετε.
- Μετά το μαρινάρισμα μεταφέρετε το κρέας σε ένα ταψί.
- Στα υγρά της μαρινάτας βάζετε το μείγμα με τις πατάτες. Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί γύρω από το κρέας. Πασπαλίζετε με τη φρυγανιά ή την αμυγδαλόψιχα.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 45 λεπτά στους 180° C. Αν πάρουν χρώμα, μπορείτε να σκεπάσετε το ταψί με λαδόκολλα και να συνεχίσετε το ψήσιμο για όσο χρειάζεται.
Πηγή: womenonly.gr