Κρητικά κουλουράκια λαδιού με πορτοκάλι και σουσάμι. Είναι νηστίσιμα, τρίφτα και άφρατα, ιδανικά για πρωινό ή για τον καφέ. Παραδοσιακή συνταγή από τη γιαγιά μου.
Course: Γλυκό, Σνακ
Κουζίνα: Ελληνική, Μεσογειακή
Λέξη-κλειδί: εύκολα, κουλουράκια, λαδιού, σουσάμι, τριφτά
Μερίδες: 36
Θερμίδες: 104 kcal
Συγγραφέας: Ευθύμης
Συστατικά
Για τα κουλουράκια:
- 1/2κούπα (110 γρ.) ζάχαρη
- 1/2κουταλάκι κανέλα τριμμένη
- Μία πρέζα αλάτι
- 1/2κουταλάκι σόδα μαγειρική
- 2 1/2κουταλάκια μπείκιν πάουντερ
- 1κούπα (220 γρ.) ελαιόλαδο (ή μισό ελαιόλαδο και μισό σπορέλαιο)
- 1/4κούπας (60 γρ.) χυμό πορτοκάλι
- 2κουταλιές (30 γρ.) ρακί
- 1/2κουταλάκι κανελόλαδο (αιθέριο έλαιο κανέλας)
- 3 1/2κούπες (420 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σουσάμι:
- 1/3κούπας σουσάμι
- 1κουταλιά ζάχαρη
Οδηγίες
- Φτιάξτε τη ζύμη:Σε μεγάλο μπολ ανακατέψτε τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι, τη σόδα και το μπέικιν. Προσθέστε το ελαιόλαδο, το πορτοκάλι, τη ρακή και το κανελόλαδο και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Κρατήστε τη μισή κούπα από το αλεύρι στην άκρη και προσθέστε τις υπόλοιπες 3 κούπες στο μπολ. Ανακατέψτε καλά και αφήστε τη ζύμη να ξακουραστεί για 10-15 λεπτά. Αν μετά την ξεκούραση είναι πολύ μαλακή ή σας κολλάει στα χέρια, προσθέστε σταδιακά το επιπλέον αλεύρι μέχρι να γίνει εύπλαστη και μαλακή.
- Προετοιμάστε το σουσάμι:Βάλτε το σουσάμι σε ένα σουρωτήρι, ξεπλύνετε το με νερό και αφήστε το να στραγγίξει. Ανακατέψτε το με την μία κουταλιά ζάχαρη και μεταφέρετε σε ένα πιάτο ή μπολ.
- Προθερμάνετε το φούρνοσας στους 175°C στις αντιστάσεις.
- Πλάστε τα κουλουράκια: Πάρτε ένα μπαλάκι ζύμης στο μέγεθος μικρού καρυδιού. Ζυμώστε το ανάμεσα στα χέρια σας μέχρι να γίνει αρκετά εύπλαστο και κατόπιν σχηματίστε ένα κορδόνι στο πάχος του μικρού σας δαχτύλου. Αν κατά το πλάσιμο σας διαλύεται, ζυμώστε το λίγο παραπάνω. Σκορπίστε λίγο σουσάμι στον πάγκο εργασίας σας και κυλίστε το κορδόνι ζύμης πανω από το σουσάμι. Μεταφέρετε το στο ταψί και δώστε του σχήμα S ή Ο.
- Ψήστεστη μεσαία/κάτω σχάρα για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να αφήσουν τα να κρυώσουν καλά πριν τα αποθηκεύσεις.
Σημειώσεις
Τα κουλουράκια διατηρούνται καλά κλεισμένα σε αεροστεγές μπολ για τουλάχιστον 15 μέρες.
Πηγή: thehungrybites.com