Τρεις χώρες καταλαμβάνουν σταθερά τις πρώτες θέσεις του δείκτη Mercer CFA Institute’s global index από το 2021. Η Ισλανδία (με βαθμολογία 84,6 μονάδων κατά μέσο όρο), η Ολλανδία (με 84,4 κατά μέσο όρο) και η Δανία (με 81, 8 κατά μέσο όρο).
«Και οι τρεις χώρες έχουν μεγάλα επαγγελματικά ταμεία με καθορισμένες εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών. Επωφελούνται από καλές οικονομίες κλίμακας έναντι των πιο κατακερματισμένων αγορών όπως η Βρετανία», λέει ο Έιμαρ Γουόλς, επικεφαλής επενδύσεων και πλούτου της Mercer.
Για το 2023 η Ολλανδία εξασφάλισε την υψηλότερη βαθμολογία (85 βαθμοί) χάρη σε καλά επιδόματα και σταθερή νομοθεσία, ενώ δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, σχολιάζει στο CNBC.
Ο δείκτης Mercer εξετάζει ουσιαστικά τρία στοιχεία: επάρκεια εισοδήματος, βιωσιμότητα του συστήματος και αξιοπιστία. Βασικός στόχος ενός συνταξιοδοτικού συστήματος είναι να προσφέρει επαρκείς εισόδους στους συνταξιούχους, δηλαδή ένα δίχτυ ασφαλείας. Η Πορτογαλία κέρδισε την κορυφαία θέση σε αυτή την υποκατηγορία με 86,7 βαθμούς και η Ολλανδία ακολούθησε δεύτερη με 85,6. Η χαμηλότερη βαθμολογία στην Ευρώπη σε αυτή την υποκατηγορία λαμβάνει η Πολωνία με 59,8.
Η αξιοπιστία δεν έχει να κάνει με το πόσο το συνταξιοδοτικό σύστημα παράγει αρκετή αξία για τα μέλη του, αλλά και εάν έχουν εμπιστοσύνη σε αυτό
οι πολίτες. Η Φινλανδία έχει το καλύτερο σκορ με 90,9 βαθμούς για το 2023 και ακολουθούν Βέλγιο (88,2) και Ολλανδία (87,7). Τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη εμφανίζει η Γαλλία (54,4).
Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του συστήματος, παράγοντες όπως οι δημογραφικές τάσεις και οι ρυθμοί ανάπτυξης μιας χώρας διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Η Ισλανδία έχει το πιο βιώσιμο σύστημα στην Ευρώπη (83,8), ενώ ακολουθούν Νορβηγία (82,5) και Ολλανδία (82,4). Τις χειρότερες επιδόσεις στη βιωσιμότητα εμφανίζουν Ιταλία (23,7) και Ισπανία (28,5).
Η Mercer τονίζει παρόλα αυτά όπως η Ιταλία και η Ισπανία μπορεί να είναι μεταξύ των χωρών, στις οποίες επιλέγουν να μείνουν ξένοι συνταξιούχοι. Και τούτο γιατί για την επιλογή αυτή παίζουν ρόλο άλλοι παράγοντες, όπως το κλίμα, η κουλτούρα και το φορολογικό σύστημα. Η Ελλάδα προσπαθεί επίσης τα τελευταία χρόνια να προωθήσει τον εαυτό του ως προορισμό για ξένους συνταξιούχους.
Πηγή: naftemporiki.gr