Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φτιάχνουμε βαρβάρα: Μια γλυκιά παράδοση που κρατάει από (πολύ) παλιά

03/12/2023
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
0
Φτιάχνουμε βαρβάρα: Μια γλυκιά παράδοση που κρατάει από (πολύ) παλιά
0
SHARES
Share on Facebook

Από τις 4 μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου κρατάνε τα Νικολοβάρβαρα, μια τριπλή γιορτή (αγίας Βαρβάρας, αγίου Σάββα και αγίου Νικολάου), που συνδέεται με τον ερχομό του χειμώνα. Το κρύο «της Αγιαβαρβάρας βαρβαρώνει, του Αη Σάββα σαβανώνει, τ’ Αη Νικόλα παραχώνει», λέει μια παλιά παροιμία. Με τα σπίτια στρωμένα και ζεστά, έτοιμα για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, έρχεται η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, που προστάτευε τα παιδιά από την ευλογιά. Για χάρη της στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία αλλά και σε άλλα ηπειρωτικά και νησιωτικά μέρη της χώρας όπου αναβιώνει το έθιμο μαγειρεύουν ακόμη και σήμερα στις 4 του μήνα τη βαρβάρα (αλλιώς τα βάρβαρα ή βαρβαρόσουπα) και τη μοιράζουν στην γειτονιά ως ένα τάξιμο στην προστάτιδα, έναν τρόπο να τη γλυκάνουν. Από την προηγούμενη μέρα μουσκεύει το σιτάρι. Κι ανήμερα το θρεπτικό γλυκό μοιράζεται από σπίτι σε σπίτι. Τα κουπάκια, τιμώντας την παράδοση, πάνε κι έρχονται στη γειτονιά.

Αυτός ο γλυκός χυλός, ένα νόστιμο κολυβοζούμι σαν παχύρρευστη σούπα, με βρασμένο σιτάρι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, που είναι κομμάτι της λαϊκής λατρευτικής παράδοσης, έχει ρίζες στην αρχαιότητα, και στις προσφορές-δέησεις στη θεά Εκάτη (τα Εκαταία ή Εκάτης Δείπνον) για καρποφορία, για καλή σοδειά. Κάθε σπίτι έχει τη δική του συνταγή. Ορισμένοι συνήθιζαν να βάζουν στο μείγμα που μπαίνει στην κατσαρόλα και ξερά κουκιά, που δεν τα τρώγανε, τα έβγαζαν και τα κρατούσαν στο πορτοφόλι τους, για να είναι πάντοτε γεμάτο. Το ίδιο γλύκισμα όμως, που το ξέρουμε και ως ασουρέ, και που είναι κανονικό superfood, το φτιάχνουν πολλοί λαοί, συνδέοντάς το και με τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Στην Τουρκία το λένε πουτίγκα του Νώε, σε ανάμνηση της σωτηρίας από τον κατακλυσμό. Οι Αρμένιοι το λένε ανουσαμπούρ. Το συνηθίζουν και στη Βοσνία, όπως και στη Βουλγαρία. Ανάλογα με τη συνταγή, την περιοχή και τα διαθέσιμα υλικά μπορεί να έχει αλεύρι καβουρδισμένο ή νισεστέ, ταχίνι, μέλι ή ζάχαρη, σταφίδες, χουρμάδες, ξερά σύκα, ξερά βερίκοκα, ξερά δαμάσκηνα, καρύδια, αμύγδαλα, φυστίκια Αιγίνης, φουντούκια, σουσάμι, ρόδι, κανέλα, γαρίφαλο…

Δείτε εδώ 4 διαφορετικές συνταγές για βαρβάρα ή ασουρέ στο gastronomos.gr

Previous Post

Συλλήψεις της ΕΛ.ΑΣ στο Ηράκλειο για το κύκλωμα με την «πειρατική» τηλεόραση

Next Post

Ο γέρο καφετζής

Next Post
Ο γέρο καφετζής

Ο γέρο καφετζής

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ