Υλικά
2½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού σόδα
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο απαλό
¾ φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουτ. σούπας αμύγδαλα ψιλοκοπανισμένα
2 κουτ. γλυκού σουσάμι
1 κουτ. σούπας σταφίδες
2 κουτ. σούπας ταχίνι
1 καψουλάκι βανιλίνη
½ κουτ. γλυκού ταχίνι μαζί με 1 κουτ. γλυκού μέλι, για το άλειμμα
Διαδικασία
Καβουρδίζετε το σουσάμι χωρίς λάδι σε μικρό τηγάνι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
Διαλύετε το ταχίνι στο χυμό του πορτοκαλιού. Αναμιγνύετε το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα με το αλεύρι. Χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτετε το ταχίνι με το χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα και τη βανίλια. Προσθέτετε το καβουρδισμένο σουσάμι, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες και τα χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν. Στη συνέχεια προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.
Στρώνετε το μίγμα ομοιόμορφα σε στενόμακρη φόρμα λαδωμένη και πασπαλισμένη με αλεύρι. Ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά περίπου. Είναι έτοιμο όταν βυθίσετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και βγει στεγνή.
Μετά από λίγο ξεφορμάρετε το κέικ σε σχάρα. Αφήνετε λίγο να κρυώσει και αλείφετε την επιφάνεια με το μίγμα από ταχίνι και μέλι. Μεταφέρετε σε πιατέλα και σερβίρετε κόβοντας σε φέτες.
Πηγή: olivemagazine.gr – Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης, Food Styling: Αντωνία Κατή