Χωρίς… ζυγούρια ντόπιας προέλευσης έχουν μείνει πλέον στο νησί μας ακόμα και οι κοινωνικές εκδηλώσεις, αφού το κόστος παραγωγής – που έχει χειροτερέψει μετά την καταστροφή του Θεσσαλικού κάμπου – έχει αναγκάσει τους κτηνοτρόφους της Κρήτης να σφάζουν διαρκώς τα ζώα τους, μειώνοντας το ζωικό τους κεφάλαιο χωρίς να το αναπληρώνουν.
Την ίδια ώρα, η Κρήτη καταφέρνει να καλύπτει τις ανάγκες της σε ντόπια αμνοερίφια και να τροφοδοτεί και τη Θεσσαλία. Όμως, η γενικότερη κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και ήδη τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σε τιμές τέτοιες, που συντελούν στη μείωση της κατανάλωσής τους!
Μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης τόνισε ότι υπάρχει δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής τα τελευταία χρόνια και αυτό είχε επιδράσει σχεδόν στην εξαφάνιση των ζυγουριών από την αγορά της Κρήτης.
«Στο τριφύλλι που φέρνουμε από τη Θεσσαλία έχουμε σήμερα τιμές ακόμα και πάνω από τα 0,60 ευρώ το κιλό. Σε ό,τι αφορά άλλες ζωοτροφές, όπως είναι τα μείγματα, οι τιμές παραμένουν σταθερές»…
Αναφορικά με τα αμνοερίφια στην Κρήτη και την κάλυψη των αναγκών της ντόπιας κατανάλωσης, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης λέει ότι «τώρα ξεκινάει η παραγωγή στο αρνί και το κατσικάκι, αλλά στα υπόλοιπα κρέατα δεν έχουμε πληθώρα όπως παλιά. Στα μεγάλα αρνιά (σ.σ. σε βάρος) που καταναλώνονται στις κοινωνικές εκδηλώσεις έχουμε σχεδόν αφανισμό ή είναι ελάχιστα. Κι αυτό έχει να κάνει όχι μόνο με τη Θεσσαλία, αλλά και λόγω της μείωσης του παραγωγικού κεφαλαίου της Κρήτης εξαιτίας του κόστους παραγωγής. Για παράδειγμα, πλέον και σε γάμους ίσως να έχουμε και εισαγόμενα αμνοερίφια για τις ανάγκες των καλεσμένων», όπως είπε ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΣΕΚΝΗ.
«Είμαστε σε μεταβατικό στάδιο»
Ο κτηνίατρος και ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης λέει πως η Κρήτη βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, για την ανασύσταση του ζωικού της κεφαλαίου, λόγω της τιμής του φρέσκου αιγοπρόβειου γάλακτος προς τον παραγωγό, που φτάνει στο 1,60 ευρώ το λίτρο.
«Με τα 0,80 ευρώ το λίτρο του γάλακτος τα προηγούμενα χρόνια, είχε αρχίσει να υπάρχει μια δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Έτσι, τα κρεοπωλεία ήταν γεμάτα προβατίνες και ζυγούρια. Σήμερα, που υπάρχει ένα ενδιαφέρον για το γάλα και που υπάρχει μια τιμή που επιτρέπει τη βιωσιμότητα, οι άνθρωποι δε σφάζουν παραγωγικά ζώα. Άρα σε ορισμένες εποχές υπάρχει έλλειψη. Αλλά από σήμερα γεννιούνται τα ζώα. Και λόγω της καλής τιμής, οι παραγωγοί θα περιμένουν να αρμέξουν. Συγκεκριμένα, η τιμή του γάλακτος βοηθάει, ώστε να μην έχουμε μείωση του ζωικού κεφαλαίου», λέει χαρακτηριστικά ο κτηνίατρος, που δεν αμφιβάλλει ότι μπορεί στο προηγούμενο διάστημα να τρώγαμε και εισαγόμενα σε γάμους.
Το ερώτημα είναι βέβαια αν υπήρχαν και κρούσματα ελληνοποιήσεων, κάτι που ο Αλέκος Στεφανάκης δεν μπορεί να διαψεύσει, λέει πάντως ότι είναι ένα ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από το σύστημα ελέγχου της ιχνηλασιμότητας.
«Αντιστέκεται η Κρήτη»
Την ίδια ώρα, στις σημαντικές ελλείψεις σε ντόπια κρέατα, που προκλήθηκαν κυρίως από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν ολόκληρη τη Θεσσαλία και καταγράφονται στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, αλλά και των κρεοπωλείων της Ελλάδας, η Κρήτη – σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη – εξακολουθεί να αντιστέκεται, λόγω των αιγοπροβάτων. Το διπλό καιρικό χτύπημα που έπληξε τη Θεσσαλία και είχε ως αποτέλεσμα να “εξαφανίσει” και να καταστρέψει περίπου το 40% του ζωικού κεφαλαίου ξεκίνησε ήδη να επηρεάζει την αγορά κρεάτων, καθώς η έλλειψη αμνοεριφίων είναι ιδιαίτερα αισθητή.
Λίγες μέρες μετά την πρώτη πλημμύρα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος είχε αναφέρει ότι τα πρώτα στοιχεία έδειχναν πως είχαν χαθεί περισσότερα από 100.000 αιγοπρόβατα, 20.000 χοίροι, 6.000 βοοειδή και 50.000 κοτόπουλα.
Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κτηνίατρος-ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης, «η Κρήτη σε ό,τι αφορά το ντόπιο κρέας και γάλα είναι υπερ-επαρκής. Είμαστε μάλιστα εξαγωγικοί. Εμείς επηρεαζόμαστε, όμως, από τα υψηλά κόστη παραγωγής και αυτό που έχει έρθει ως λαίλαπα είναι τα υψηλά κόστη που έχουμε στα τριφύλλια και τα σανά, τα οποία λόγω του Θεσσαλικού κάμπου ακρίβυναν κατά 15 λεπτά το κιλό. Στα άλλα είδη κρέατος, η Κρήτη έχει μια αυτάρκεια στο κουνέλι.
Αν σοβαρευτούμε και υποστηρίξουμε και το οικόσιτό μας, έχουμε μια αυτάρκεια στα αβγά, γιατί έχουμε και συστηματικές μονάδες που τροφοδοτούν τον ντόπιο πληθυσμό. Πού είμαστε ελλειμματικοί; Στο κρέας των πτηνών, όπου η Ελλάδα έχει μια αυτάρκεια, αλλά κι εμείς τρώμε πιο πολύ κοτόπουλα από την Άρτα, τα Γιάννενα και τη Βόρεια Μακεδονία, όπου είναι και οι συστηματικές δουλειές και όπου είναι και η βάση της συστηματικής πτηνοτροφίας της Ελλάδας.
Στο χοιρινό και στο βοδινό, η Ελλάδα είναι για κλάματα. Δηλαδή, έχουμε επάρκειες που είναι κάτω από 25%, άρα στην ουσία είμαστε εντελώς εξαρτημένοι από τις εισαγωγές»…
Εκτινάχθηκαν οι τιμές – Τεράστιο το κόστος εκτροφής
Για τεράστιο κόστος εκτροφής μίλησε στο neakriti.gr και ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης.
«Η τιμή στο τριφύλλι πριν την καταστροφή στη Θεσσαλία ήταν στο 0,35 ευρώ το κιλό και σήμερα έχουμε φτάσει στο 0,57 ευρώ το κιλό», είπε.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, τα κρητικά τυριά δεν έχουν ανατιμηθεί στην αγορά το τελευταία διάστημα σε σχέση με το διάστημα πριν την καταστροφή στον Θεσσαλικό κάμπο. Έχει όμως μειωθεί η κατανάλωση, λόγω της μειωμένης και συνεχώς μειούμενης αγοραστικής αξίας των καταναλωτών.
Πηγή: neakriti.gr