Υλικά
- 300γρ. βούτυρο φρέσκο
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 κρόκοι αβγών
- 4 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 3 κουτ. σούπας μπράντι
- ½ κουτ. γλυκού βανίλια
Για τη γέμιση
- 2½ φλιτζάνια αμυγδαλόψιχα, αλεσμένη
- 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα, αλεσμένη
- 1 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
Για το σιρόπι της γέμισης
- 1½ φλιτζάνι νερό
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι μέλι
- ανθόνερο και ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, ρίχνετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τρίβετε με τα χέρια. Προσθέτετε τους κρόκους, τη βανίλια και το μπράντι και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής και μαλακή και να θυμίζει στην υφή τη ζύμη των κουραμπιέδων. Αν χρειάζεται ρίχνετε λίγο νερό.
Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγετε σε μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί σε δροσερό μέρος για 30 λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι της γέμισης. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά και προσθέτετε το μέλι. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το μέλι. Αν θέλετε αρωματίζετε το σιρόπι με λίγο ανθόνερο. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης στο σιρόπι και ανακατεύετε.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε επίπεδη, αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με τη βοήθεια πλάστη τη ζύμη σε φύλλα πάχους 3 χιλιοστών. Κόβετε δίσκους με διάμετρο 8 εκ. και βάζετε στη μέση μία κουταλιά από τη γέμιση και διπλώνετε τη ζύμη σε μισοφέγγαρο. Όταν ετοιμάσετε όλα τα πουγκιά, τα αραδιάζετε σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνετε στον φούρνο για 30 λεπτά. Τα αφήνετε να μισοκρυώσουν.
Αλείφετε με πινέλο τα πουγκιά με ανθόνερο και τα πασπαλίζετε με μπόλικη άχνη ζάχαρη μέχρι να καλυφθούν.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Tina Webb
Πηγή: olivemagazine.gr