Κείμενο – Βίντεο: Νίκος Σωμαράκης
Από αρκετές πηγές γνωρίζουμε την ύπαρξη οικισμού ανατολικά του χωριού μας, του Φουρνοφαραγγου, με το όνομα ΚΟΥΛΟΥΡΙΔΑ.
Σε αυτήν την περιοχή αναφέρεται από τον Χουρμούζη και η ύπαρξη του ναού «ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΙΤΗ».
Επίσης στην αναφορά γίνεται το 1301, πρώιμα χρόνια της βενετοκρατίας, σε έγγραφο του νοταρίου B Dc Brixan αναφέρεται ότι ο οικισμός ΚΟΥΛΟΥΡΙΔΑ , με βεβαιότητα υπήρχε στη β βυζαντινή περίοδο.
Η Κουλουρίδα αναφέρεται στις απογραφές , βενετσιάνικες και τουρκικές ως το τέλος τα του 17 ου αιώνα Σύμφωνα με τις πηγές λοιπόν ο οικισμός και ο ναός υπήρχαν υπήρχε από τη Β βυζαντινή περίοδο 961-1204.
Η ύπαρξη όμως των οριζόντιων και κάθετων μαρμάρινων κιόνων, των κιονόκρανων των στρογγυλών, με οπή στο κέντρο , αποδεικνύει τη χρήση αρχαιότερων υλικών στην κατασκευή του Βυζαντινού ναού (πιθανόν Ρωμαϊκά ή Ελληνιστικά).
Στα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι ένα εκκλησάκι ρυθμού βασιλικής με σαμαρωτή στέγη και μπροστά στην είσοδο έναν εντυπωσιακό Νάρθηκα με καμάρες.
Το 1963, όταν πια ο «πολιτισμός» και «εκσυγχρονισμός» σαρώνουν όσα απόμειναν από τους κατακτητές, κάποιοι αποφάσισαν να επεκτείνουν το ναό Να σημειώσω εδώ ότι καμία προστασία ή πληροφόρηση από τους εκκλησιαστικούς άρχοντες δεν υπήρξε.
Έτσι γκρέμισαν τον βορινό τοίχο, τον δυτικό και προφανώς και το Νάρθηκα .
Σώθηκε το ιερό , ο νότιος τοίχος και η διαδρομή του Αγιάσματος.
Προστέθηκε μάλιστα μία επιπλέον κόγχη στο ιερό αφιερωμένη και στον Άγιο Δημήτριο και η εκκλησία έγινε διμάρτυρη.
Όταν ξεκίνησαν τη διαπλάτυνση του χώρου, δεκάδες τάφοι και εκατοντάδες διάσπαρτα οστά ήρθαν στην επιφάνεια και σε κάποιο σημείο τάφος μικρού παιδιού.
Ήταν χριστιανικοί τάφοι απλοί .
Αυτόματα και όχι αυθαίρετα, νομίζω, καταλήγει κάποιος στο συμπέρασμα ότι ο Άγιος Γεώργιος ήταν το νεκροταφείο του οικισμού της Κουλουρίδας.
Σήμερα αποτελεί το πλέον δημοφιλή προορισμό προσκυνήματος αλλά κι τόπου αναψυχής μιας και το μάτι φωτογραφίζει από ψιλά τις απότομες πλαγιές των Αστερουσίων αλλά και την εύφορη πεδιάδα της Μεσαράς…
(Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Καραταράκη, φιλόλογος) – ημερομηνία λήψης του υλικού 11-7-2019 κατά την διεξαγωγή του Συνεδρίου των Αστερουσίων)