Οι εκτιμήσεις παραγωγής που ανέπτυξε η ISMEA , σε συνεργασία με την Italia Olivicola και την Unaprol , δείχνουν ανάκαμψη 20% για τη σεζόν 2023-24 , παρά τη δύσκολη χρονιά.
Ακολουθεί αναλυτικά η αναφορά , παραγωγής ISMEA (Διευθυντής: Fabio del Bravo, Τεχνικός συντονισμός: Michele Di Domenico, Συντακτική ομάδα: Tiziana Sarnari).
«Μετά την κατάρρευση της περσινής παραγωγής, ήταν λογικό να ελπίζουμε για μια δυνατή χρονιά , αλλά από τα πρώτα στάδια της εκστρατείας οι χειριστές κατάλαβαν ότι οι όγκοι δεν θα ήταν ακόμη άφθονες. Μάλιστα , καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα συνεχίστηκαν τα προβλήματα ξηρασίας, αντισταθμιζόμενα εν μέρει από τις ανοιξιάτικες βροχές, οι οποίες όμως, λόγω ακριβώς της περιόδου που συγκεντρώθηκαν, προκάλεσαν σε πολλές περιοχές πτώσεις ανθέων και δυσκολία καρπόδεσης.
Ακόμη και το καλοκαίρι δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό, με την καύσωνα που σε μη αρδευόμενες περιοχές προκαλούσε άγχος στα ελαιόδεντρα με θετική τουλάχιστον συνέπεια τον περιορισμό των επιθέσεων παθογόνων . Μια διαφορετική ιστορία για ορισμένες περιοχές του κέντρου όπου αντίθετα η βροχή και η υγρασία έχουν δημιουργήσει τον ιδανικό βιότοπο για επιθέσεις του δάκου, αν και γενικά περιορίζονται καλά.
Με τα ελαιοτριβεία να έχουν μόλις ανοίξει, προσπαθούμε λοιπόν να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση για μια συγκομιδή η οποία, ωστόσο, φαίνεται ήδη να είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών και η οποία, σύμφωνα με μια αρχική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ismea σε συνεργασία με την Unaprol και την Italia Olivicola, μπορεί ούτε καν να φτάσει τα μέσα επίπεδα των προηγούμενων τεσσάρων καμπανιών. Τα πρώτα στοιχεία, μάλιστα, ανέρχονται σε 290 χιλιάδες τόνους (+20%) που εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τη μέση τιμή ενός εύρους μεταξύ μιας πιο απαισιόδοξης εκτίμησης που ανέρχεται στις 280 χιλιάδες και μιας πιο αισιόδοξης που φτάνει τους 300 χιλιάδες τόνους. Όπως πάντα, ο μήνας Οκτώβριος παραμένει θεμελιώδης για την πλήρη ωρίμανση των ελιών, γεγονός που αναγκάζει τους χειριστές και τους αναλυτές να κάνουν κάθε δυνατή προσοχή όταν κάνουν εκτιμήσεις. Έχοντας σημειώσει, μάλιστα, ότι οι όγκοι των ελιών είναι χαμηλότεροι από τον αναμενόμενο, τώρα πρέπει να αναλύσουμε τη μεταβλητή απόδοσης ελιάς/ελαίου.
Από τα πρώτα στοιχεία, αλλά η συγκομιδή μόλις ξεκίνησε και μόνο σε ορισμένες περιοχές, οι ελιές φαίνονται πολύ μικρές και με χαμηλές αποδόσεις αλλά δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να σκιαγραφηθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα. Ωστόσο, φαίνεται πολύ ξεκάθαρο τι θα μπορούσε να συμβεί στις διάφορες περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν εντελώς διαφορετικά προβλήματα και αποτελέσματα ακόμη και αν, ως συνήθως, μπορεί να υπάρχουν ετερογενείς καταστάσεις ακόμη και στις ίδιες περιοχές.
Σε γενικές γραμμές, μια πτώση άνω του 30% μπορεί να εκτιμηθεί στις βόρειες περιοχές τόσο λόγω της φυσικής εναλλαγής φόρτισης και εκφόρτισης όσο και λόγω διαφόρων τύπων ατμοσφαιρικών αντιξοοτήτων που προκάλεσαν ζημιές από την ανθοφορία έως τη βλάστηση. Παρόμοια κατάσταση στην Κεντρική Ιταλία όπου οι ανοιξιάτικες βροχές επηρέασαν αρνητικά την ανθοφορία, ειδικά στις εσωτερικές περιοχές. Μια διαφορετική ιστορία είναι αυτή της περιοχής των Νοτίων και των Νήσων όπου το +34% αποδίδεται στις καλές επιδόσεις που αναμένονται για την Απουλία και την Καλαβρία , οι οποίες αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το 50% και το 13% της εθνικής παραγωγής , οι οποίες εκτιμάται ότι μπορούν να επιστρέψουν στην μέσους όρους των τελευταίων τεσσάρων ετών, αν και παραμένουν κάτω από τις δυνατότητές τους. Λεπτομερέστερα, αν και με τις απαραίτητες προφυλάξεις, στην Απουλία εκτιμάται αύξηση άνω του 50% σε σύγκριση με πέρυσι χάρη κυρίως στη φυσική εναλλαγή αν και το αλλόκοτο ανοιξιάτικο κλίμα, η καλοκαιρινή ζέστη και το χαλάζι στο τέλος του Ο Σεπτέμβριος δεν έχει παίξει υπέρ των ελαιώνες.
Αύξηση αναμένεται επίσης για την Καλαβρία, αν και λιγότερο σημαντική από αυτή της Απουλίας λόγω των έντονων διαφορών μεταξύ του τυρρηνικού τμήματος, το οποίο καταγράφει μειούμενους όγκους, και του τμήματος του Ιονίου που αντίθετα αυξάνεται. Στη Σικελία, η παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι ουσιαστικά σταθερή σε σχέση με την ήδη χαμηλή παραγωγή του περασμένου έτους και σε κάθε περίπτωση κάτω από τον μέσο όρο. Το Abruzzo και το Basilicata ανακάμπτουν επίσης καλά , ενώ η παραγωγή στις άλλες νότιες περιοχές αναμένεται να είναι χαμηλότερη από πέρυσι. Φέτος, ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας καθιστά ακόμη πιο σύνθετες τις εκτιμήσεις παραγωγής, σύμφωνα με το olivonews.
Στην πραγματικότητα, οι υψηλές τιμές του λαδιού θα μπορούσαν να οδηγήσουν πολλούς παραγωγούς να εκτρέψουν τις ελιές διπλής χρήσης στα ελαιοτριβεία . Επιπλέον, θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη χρονιά, δεδομένων των τιμοκαταλόγων, για να μειωθεί το φαινόμενο της μη συγκομιδής όπου οι όγκοι των ελιών είναι τέτοιοι που δικαιολογούν το κόστος της ίδιας της συγκομιδής. Από την άλλη, το φαινόμενο θα μπορούσε να ενταθεί σε περιοχές όπου η μειωμένη παραγωγή ελιάς δεν θα έκανε σε καμία περίπτωση βολική τη λειτουργία.
Πηγή: agronewsbomb.gr