Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός «υγρού χρυσού» στον κόσμο μετά την Ισπανία και την Ιταλία, αν και αναλογικά παράγει ασυναγώνιστες ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας: το 82% της ετήσιας παραγωγής 300.000 τόνων.
Όπως και στην Ισπανία, είναι η κλιματική κατάρρευση που έχει εντείνει τους φόβους για σοβαρές ελλείψεις ελαιολάδου, με τους καλλιεργητές να μιλούν για ελαιώνες που βιώνουν έναν χειμώνα με πολύ λίγες βροχοπτώσεις πριν χτυπηθούν από θερμοκρασίες που αυτό το καλοκαίρι ξεπέρασαν τους 47 βαθμούς Κελσίου.
«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο οι ρυθμοί παραγωγής της Ελλάδας να μειωθούν στο μισό φέτος», τονίζει ο Γιαννούλης. «Η ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς βρίσκεται πίσω από τις πολύ μεγάλες αυξήσεις των τιμών, τις οποίες απολαμβάνουν οι παραγωγοί, αλλά βλάπτουν πολύ τους καταναλωτές».
Αυτή η πραγματικότητα αποτυπώνεται ήδη στα σούπερ μάρκετ. Τον περασμένο χρόνο, η εγχώρια κατανάλωση λαδιού μειώθηκε κατά 30%, κάτι που κανένας Έλληνας δεν έχει κάνει στο παρελθόν, με πολλούς να στρέφονται πλέον σε λιγότερο ακριβές εναλλακτικές, όπως το ηλιέλαιο. «Ο μεγαλύτερος φόβος μας είναι η μείωση της ζήτησης που έχουμε δει στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής της Sevitel, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιόλαδου με έδρα την Αθήνα. «Οι άνθρωποι επιλέγουν σπορέλαια επειδή είναι στο ένα τρίτο της τιμής. Έπειτα, υπάρχει ο δισταγμός χωρών όπως η Βρετανία, οι οποίες τώρα σκέφτονται δύο φορές να εισάγουν ελαιόλαδα [μας] λόγω του αυξανόμενου κόστους», αναφέρει.
Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, τα πολλαπλά κρούσματα κλοπών δεν είναι παρά μια λεπτομέρεια μπροστά στα κλιματικά προβλήματα που αναπόφευκτα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι αγρότες, εξηγεί ο Οικονόμου, με την υπερθέρμανση στη λεκάνη της Μεσογείου να επιταχύνεται 20% πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή.
«Οι άνθρωποι εδώ θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά να μεταφέρουν τους ελαιώνες βορειότερα ,σε μέρη όπως η Θράκη και η Μακεδονία που είναι πιο δροσερά», αναφέρει. «Καλλιεργούμε ελιές στην Ελλάδα εδώ και 4.000 χρόνια και αυτό που βλέπουμε τώρα είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου», προσθέτει ο διευθυντής της Sevitel σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Πηγή: hellasjournal.com