Σαφώς και πρέπει να γνωρίζουμε ότι αρχαία Φοινίκη, είναι αποικία των ΠρωτοΕλληνικών φύλων.
Οι σημαντικότερες πόλεις των παράλιων της Φοινίκης ήταν η Βύβλος, η Σιδών , η Τύρος, η Άραδος, η Ιόππη , η Γάζα (αρχικώς Μινώα ή Μινύα) και η Τρίπολη, οι οποίες ιδρύθηκαν είτε απο Αιολείς Θεσσαλούς, είτε απο Κυκλαδίτες το 3000-1600 π.Χ. τότε δηλαδή που οι Πρώτο Έλληνες πρόγονοι μας ήταν αδιαφιλονίκητοι θαλασσοκρατορες όλης της Μεσογείου.
Για την Τύρο συγγραφικώς αναφέρεται ότι ιδρύθηκε το 2300 π.χ. από ΕλληνοΠελασγούς αποίκους εκ Μαγνησίας και Φθίας, σ’ αυτήν δε υπήρχε ( Ηρόδοτος, Β 44) και ναός του Ηρακλή, προφανώς αρχαιότερου εκείνου του υιού της Αλκμήνης.
Η Τύρος όφειλε την ονομασία της στην πριγκίπισσα Τυρώ, θυγατέρα του βασιλέα της Θεσσαλίας Σαλμονέως και σύζυγο του Κριθέως, βασιλέως της Φθίας !!!
(Ελληνική Μυθολογία, Richepin A 386, Εκδόσεις Περγαμηναι 1953).
Αλλά και η πλέον σημαντική πόλη της Φοινίκης,η Σιδών, αναφέρεται από τον Όμηρο (Οδύσσεια, Ραψ. δ , στιχ.618) ως ελληνικής ιδρύσεως όταν μετά τον Τρωϊκό πόλεμο κατέπλευσε εκεί με τον στόλο του ο Μενέλαος, στην Σιδώνα βασιλεύς ήταν ο Έλλην Φαίδημος.
Επίσης οι ΕλληνοΠελασγικής εποικίσεως πόλεις στην Φοινίκη, ήταν το Ποσιδώνειον και η Αλ Μίνα, οι οποίες ιδρύθηκαν από αποίκους της παλαιάς Ερέτριας (στο όρος Όρθυς) το 2000 π.χ.
Άλλη περίπτωση είναι και η πόλη Ευαγορίτιδα , όνομα προερχόμενο από τον Κύπριο βασιλέα Ευάγορα, η οποία ήκμασε το 1800 π.χ. και περιγράφεται ως πολυάνθρωπο εμπορικό κέντρο με φημισμένα διδακτήρια αλλά και μεγάλες βιβλιοθήκες!!
Τα ιθαγενή Σιμιτικά φύλα της Φοινίκης εμφανίζονται στο προσκήνιο μόλις το 1300-1200 π.χ. ως ναυσίπλοοι και πειρατές.
Ακόμη όμως και η πιο γνωστή τους αποικία η πασίγνωστη Καρχηδόνα , ιδρυθείσα το 750 π.χ. προϋπήρξε ως Ελληνική αποικία, ιδρυθείσα από την ελληνίδα πριγκίπισσα Διδώ, με το όνομα Καρθαγένη. !!!
Η Διδώ υπήρξε Ελληνίδα της Διασποράς, αδελφή του Πυγμαλίωνος, βασιλέως της Κύπρου και της Τύρου, η οποία ηγήθηκε της εκστρατείας αποίκισης μαζί με πολυπληθή ομάδα Ελλήνων.
Πηγή: Cultura dei Greci-Magno Greci-Eλλήνων Πολιτισμός – Elisabet Pantazi ·