Τρία συνολικά περιστατικά εξαπάτησης καταγγέλθηκαν μέσα σε μία μέρα στο Ηράκλειο, με απώλειες που ξεπερνούν τις 15 χιλιάδες ευρώ. Και στις τρεις περιπτώσεις επιτήδειος ή επιτήδειοι προφασίστηκαν τους λογιστές και ζήτησαν από τα θύματα να πραγματοποιήσουν κάποιες ενέργειες στο ΑΤΜ προκειμένου να λάβουν επιδόματα. Μέσα σε λίγα λεπτά όσα χρήματα είχαν ως υπόλοιπο στους λογαριασμούς τους έκαναν φτερά, με τον Σύλλογο Φοροτεχνικών να μιλάει πλέον και για ανάγκη ατομικής προστασίας των πολιτών, που θα πρέπει να είναι καχύποπτοι σε όλες τις περιπτώσεις που τους ζητούν να αποκαλύψουν στοιχεία των λογαριασμών τους, καθώς τα φαινόμενα εξαπατήσεων πια είναι σχεδόν καθημερινά.
Οι τρεις περιπτώσεις εξαπατήσεων
Μόνο σε μία μέρα και μόνο στο Ηράκλειο καταγγέλθηκαν οι τρεις αυτές περιπτώσεις εξαπάτησης, που είχαν ως αποτέλεσμα να κάνουν «φτερά» από λογαριασμούς τραπεζών περισσότερα από 15 χιλιάδες ευρώ.
Χωρίς κανείς να γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν και για τα τρία περιστατικά ευθύνεται ο ίδιος άνθρωπος ή το ίδιο κύκλωμα, η Αστυνομία στο Ηράκλειο διερευνά και τις τρεις καταγγελίες εξαπάτησης που έγιναν με διαφορά λίγων ωρών μεταξύ τους και με κοινό παρονομαστή ότι ο επιτήδειος ή οι επιτήδειοι προσποιήθηκαν τηλεφωνικά ότι είναι λογιστές και έταξαν επιδόματα.
Στην πρώτη περίπτωση, ένας 30χρονος που του είπαν ότι δικαιούται επίδομα έφτασε μετά από οδηγίες που του έδωσαν στο ΑΤΜ της τράπεζας που έχει το λογαριασμό του. Αφού πραγματοποίησε κάποιες ενέργειες όπως του ζήτησαν, αντί να δει το επίδομα να μπαίνει στο λογαριασμό του, είδε το λογαριασμό του να αδειάζει, αφού τα 180 ευρώ που είχε μέσα έκαναν “φτερά”.
Στις δύο ακόμη υποθέσεις που καταγγέλθηκαν στο Ηράκλειο με διαφορά λίγων ωρών, δύο ανυποψίαστοι άνθρωποι, 68 και 67 ετών, δέχτηκαν παρόμοιες κλήσεις. Και καλά ο λογιστής τους τούς ενημέρωνε ότι προκειμένου να λάβουν το market pass θα έπρεπε να πάνε στο ΑΤΜ για να κάνουν κάποιες προπαρασκευαστικές διαδικασίες. Καθώς δεν κατάλαβαν την παγίδα, έκαναν ό,τι τους ζήτησαν , μόνο που ως κατάληξη δεν έλαβαν το market pass, αφού και οι δύο έχασαν συνολικά 15 χιλιάδες ευρώ, όσες ήταν οι καταθέσεις τους: 11 χιλιάδες ευρώ ο ένας και 4 χιλιάδες ευρώ ο άλλος.
Οι πολίτες «θα πρέπει να είναι καχύποπτοι με όλες τις περιπτώσεις που τους ζητούν στοιχεία και τους τάσσουν επιδόματα», ξεκαθαρίζουν οι φοροτεχνικοί, που επαναλαμβάνουν ότι οι εξαπατήσεις είναι καθημερινό φαινόμενο, το οποίο φαίνεται ότι μέχρι και σήμερα βρίσκει πρόσφορο έδαφος κυρίως μεταξύ ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.
Πηγή: neakriti.gr