Βιογραφία
Ο Άγιος Λουκιανός καταγόταν από τα Σαμόσατα της Συρίας και ήταν γόνος ευσεβούς οικογενείας. Έλαβε την απαραίτητη μόρφωση και μετά το θάνατο των γονέων του, σε ηλικία 12 ετών, μοίρασε την περιουσία του στους πτωχούς. Εντρύφησε στην μελέτη της Αγίας Γραφής και όντας γνώστης της εβραϊκής, διόρθωσε και συμπλήρωσε τις μεταφράσεις των Ο΄, του Ακύλα, του Συμμάχου και του Διοκλητιανού επί τη βάσει του πρωτοτύπου, δωρίζοντας την μετάφρασή του στην εκκλησία της Νικομηδείας. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Αντιόχεια και διακρίθηκε για την ζέση του κηρύγματός του, με το οποίο παρακινούσε τους πιστούς στο μαρτύριο. Όταν πληροφορήθηκε ότι ο Διοκλητιανός καταδίωκε στη Νικομήδεια τους Χριστιανούς εγκατέλειψε την Αντιόχεια και πήγε εκεί για να τους συμπαρασταθεί. Συνελήφθη όμως από τον Διοκλητιανό, φυλακίσθηκε και ετελεύτησε από πείνα.
ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ
Τυφλός ξαναβρήκε το φως του, εργάτης σώθηκε πέφτοντας από τον τρούλο…
Ο θαυματουργός ναός βρίσκεται στη Λούκια Δήμου Γόρτυνας νομού Ηρακλείου, σε ένα μικρό χωριό στα νότια παράλια της Κρήτης και για την ακρίβεια 47 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Ηρακλείου και πανηγυρίζει αύριο Κυριακή, 15 Οκτωβρίου.
Στα Ιεροσόλυμα υπάρχουν σήμερα τα χαλάσματα μιας εκκλησίας του Αγίου Λουκιανού, ενώ εδώ έχουμε έναν καινούργιο ναό. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό και μάλιστα για την ολοκλήρωση των εργασιών ο Άγιος μας βοήθησε πάρα πολύ. Ποτέ δεν ξεμείναμε από χρήματα. Όποτε αναζητούσα κάποια βοήθεια πάντα βρισκόταν κάποιος και μας την έδινε. Εγώ αυτό το λέω θαύμα, όπως και πάρα πολλά άλλα καλά που έχει κάνει στους πιστούς» αναφέρει ο ιερέας Δημήτριος Μαράκης.
Αρχιτεκτονικά ο ναός είναι σταυροειδής μετά τρούλου και εσωτερικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλη εκκλησία των μεγαλουπόλεων. Εσωτερικά χωράει τουλάχιστον 500 άτομα
Αφήγηση: π. Δημήτριος Μαράκης – Κείμενο: Νικήτας Αρφανάκης