ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΟΡΩΝ – Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
Η Κοινοτική Τράπεζα Σπόρων Μοιρών – Εστιακό Σημείο του ΑΙΓΙΛΟΠΑ στην Κρήτη διοργανώνει ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 6 ωρών με θεματολογία που αφορά στην Οργάνωση και Λειτουργία Κοινοτικής Τράπεζας Σπόρων και Βάσης Δεδομένων. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε ομάδες ή άτομα που διατηρούν και καλλιεργούν παραδοσιακές ποικιλίες και σπόρους δικούς τους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες γεωργούς ή βιοκαλλιεργητές, αλλά και επιστήμονες, μεταποιητές και διακινητές προϊόντων από παραδοσιακές ποικιλίες, φυτωριούχους, σποροπαραγωγούς, καταναλωτές ή τοπικούς φορείς που
ενδιαφέρονται για αυτόν τον τομέα.
Οι διαδικτυακές συναντήσεις θα υλοποιηθούν σε τρεις διαδοχικές Κυριακές του Οκτώβρη και ειδικότερα στις 15, 22 και 29 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 7.30 με 9.30 μμ.
Η θεματολογία του προγράμματος περιλαμβάνει:
α) Οργάνωση, λειτουργία, βιωσιμότητα Κοινοτικής Τράπεζας Σπόρων,
β) Οργάνωση συλλογής και διαχείρισης βάσης δεδομένων (βάση δεδομένων, ηλεκτρονικά εργαλεία),
γ) πολιτικές και νομοθεσία για τους σπόρους σε
εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (παραδοσιακές ποικιλίες, βιολογικός σπόρος, δικαιώματα γεωργών, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, πατέντες).
Με το πέρας των διαδικτυακών μαθημάτων, αρχές Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο αγρόκτημα “Κήπος του Μίνωα” στην Πόμπια Δήμου Φαιστού για πρακτική εφαρμογή και συζήτηση επί των θεμάτων που αναλύθηκαν διαδικτυακά, καθώς και για προσωπική γνωριμία.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ- ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΟΡΩΝ ΜΟΙΡΩΝ
Εστιακό Σημείο του ΑΙΓΙΛΟΠΑ στην Κρήτη
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aretialexopoulou@yahoo.gr, info@aegilops.gr
Τηλ. Επικοινωνίας: 697 6080 837
Η δράση υλοποιείται υπό την αιγίδα του ΑΙΓΙΛΟΠΑ-Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία. (https://www.aegilops.gr ), μέλους του πανευρωπαϊκού δικτύου European Coordination LET’S LIBERATE DIVERSITY (ECLLD) και χρηματοδοτείται από τις οργανώσεις ARCHE NOAH και Gen-ethische Stiftung στο πλαίσιο του προγράμματος “Small-Scale Grants for Biodiversity Actors in South-Eastern Europe”.