Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τσακιστές ελιές

05/10/2023
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Αρνί Σφακιανό γιαχνί, τσιγαριαστό
0
SHARES
Share on Facebook

Υλικά: 

πράσινες ελιές

1 μπολ (για την πρoσωρινή τοποθέτηση των ελιών)

2 φλιτζάνια χοντρό αλάτι

4 φλιτζάνια ζεστό νερό

1 φρέσκο αυγό (για τον έλεγχο της άλμης)

λίγο ελαιόλαδο

1 βάζο που να κλείνει καλά (για την αποθήκευση των ελιών)

Εκτέλεση
Πλένουμε τις ελιές πολύ καλά με άφθονο νερό και τις στραγγίζουμε. Αφού στεγνώσουν, τις τσακίζουμε με ένα μεγάλο βότσαλο. Φτιάχνουμε την άλμη ανακατεύοντας το αλάτι και το ζεστό νερό και την αφήνουμε να κρυώσει. Τη δοκιμάζουμε βάζοντας μέσα ένα φρέσκο αυγό. Εάν η άλμη είναι εντάξει το αυγό θα ανέβει στην επιφάνεια και θα εξέχει από το νερό περίπου 1,5 εκατοστό.

Βάζουμε τις ελιές σε ένα μπολ γεμάτο με κρύο νερό –να τις σκεπάζει- και τις αφήνουμε για 10 μέρες αλλάζοντας το νερό καθημερινά. Μπορούμε ακόμα να βάλουμε μία πέτρα από πάνω τυλιγμένη σε καθαρό ύφασμα.

Βάζουμε τις ελιές με την άλμη σε ένα βάζο, κι από πάνω βάζουμε δύο δάχτυλα λάδι για να μην μουχλιάσουν. Κλείνουμε το βάζο, το τοποθετούμε σε ένα δροσερό μέρος, και το αφήνουμε εκεί για 50-60 μέρες.

Παραλλαγές & συμβουλές

Μπορούμε να προσθέσουμε μάραθο και λεμόνι όταν τις βάζουμε στο βάζο που θα μείνουν με τον εξής τρόπο: Ελιές, φέτες λεμονιού, μάραθος και μετά πάλι ελιές κ.ο.κ. Στο τέλος βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και αλάτι, ανακατεύουμε να διαλυθεί και γεμίζουμε το βάζο μας να καλύπτονται οι ελιές. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ίσα να σκεπάσει την άρμη και να μη μουχλιάσουν οι ελιές και σφραγίζουμε το βάζο.

Να φοράτε πρόχειρα ρούχα ή μακρια ποδιά όταν τσακίζετε τις ελιές γιατί το λάδι αυτό που θα πιτσιλάει με κάθε τσάκισμα δεν βγαίνει από τα ρούχα με τίποτα…

Πηγή: alekati.gr

Previous Post

Αρνί Σφακιανό γιαχνί, τσιγαριαστό

Next Post

Κεφτεδάκια μοσχαρίσια με κουκουνάρι και πετιμέζι

Next Post
Αρνί Σφακιανό γιαχνί, τσιγαριαστό

Κεφτεδάκια μοσχαρίσια με κουκουνάρι και πετιμέζι

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ