Υλικά:
½ κιλό αλεύρι,
1 ποτήρι νερό,
1 κουταλάκι αλάτι,
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κούπα τυρί ανθότυρο τριμμένο,
1-2 κουταλιές βούτυρο.
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε το αλεύρι με το νερό, το αλάτι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Αφήνουμε τη ζύμη μια ώρα και μετά φτιάχνουμε τα μακαρόνια:
πλάθουμε ένα κορδόνι σε μέγεθος δακτύλου και κόβουμε ένα κομματάκι ( 3 περίπου εκατοστά), βάζουμε δυνατά τα δάχτυλά μας μέσα στη ζύμη και τρίβοντάς τα πάνω στο τραπέζι τα απομακρύνουμε και κάνουμε ένα χοντρό μακαρόνι (σαν βαρκούλα), αδειανό στη μέση.
Απλώνουμε τα μακαρόνια πάνω σε λίγο αλεύρι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά, περίπου μια ώρα.
Πριν τα βράσουμε, τα κοσκινίζουμε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
Βράζουμε νερό, ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια και τα βράζουμε μισή ώρα.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, τα περιχύνουμε με καυτό βούτυρο (στακοβούτυρο) και πασπαλίζουμε με τον τριμμένο ανθότυρο.
Τρώγονται ζεστά.
Πηγή: Από το βιβλίο: «Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα» του Νίκου και της Μαρίας Ψιλάκη σελ. 301
Υλικά:
- ½κιλό “αλεύρι χωριάτικο”
- 1 ποτήρι νερό
- 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 6 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κούπα «ξηρό ανθότυρο» τριμμένο
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε το αλεύρι με το νερό, το αλάτι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο και το λεμόνι. Αφήνουμε τη ζύμη μια ώρα να ξεκουραστεί και μετά φτιάχνουμε τα μακαρόνια: πλάθουμε ένα κορδόνι σε μέγεθος δακτύλου και κόβουμε με τα δυο μας δάκτυλα ένα κομματάκι από το κορδόνι μήκους 3 περίπου εκατοστών βουτάμε δυνατά τα δάκτυλά μας μέσα στη ζύμη και τρίβοντάς τα επάνω στο τραπέζι το απομακρύνουμε με επιδέξιες κινήσεις και κάνουμε ένα κοντόχοντρο μακαρόνι, αδειανό στη μέση. (Για να μην καθυστερούμε χρησιμοποιούμε ένα γερτό σοφρά για να φεύγουν μόνα τους τα μακαρόνια).
Απλώνουμε τα μακαρόνια πάνω σε λίγο αλεύρι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά, περίπου μια ώρα. Πριν τα βράσουμε τα κοσκινίζουμε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
Βράζουμε νερό με 3 κουταλιές λάδι, ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια και βράζουμε μισή ώρα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τον τριμμένο ανθότυρο. Τρώγονται ζεστά.
Από το βιβλίο: «Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα» του Νίκου και της Μαρίας Ψιλάκη σελ. 301